Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Toma Zdravković – „Dao sam vam svoju dušu”

Dijana Dinić 30.9.2022. Komentari

Poznati srpski pevač, tekstopisac i kompozitor Toma Zdravković preminuo je na današnji dan 30. septembra 1991. godine u Beogradu. Toma je rođen 20. novembra 1938. godine u Aleksincu i njegovo ime po rođenju je Tomislav. Važi za prvog i najvećeg boema narodne muzike, kao i za kralja kafane. Iza sebe je ostavio brojne hitove narodne muzike. Njegove najpoznatije pesme su: „Dotako sam dno života”, „Pesme moje”, „Buket belih ruža”, „Sve bih dao za Ljiljanu”, „Svirajte noćas samo za nju”, „Kafana je moja sudbina”, „Umoran sam od života”, „Danka”, „Jelena” i još dosta hitova. Svaka pesma Tome Zdravkovića krije posebnu priču iza sebe. 

Foto: printscreen/ YouTube

Toma Zdravković je sin Dušana i Kosane. Imao je tri brata: Aleksandra, Ivana, Novicu i sestru Mirjanu. Pre početka rata, cela porodica seli se u selo Pečenjevce u okolini Leskovca. Toma je kao mlad počeo da radi teške fizičke poslove kako bi pomogao svojoj porodici koja je živela veoma teško i u nemaštini. Nastupao je istovremeno i u okolnim kafanama, a bio je i član Narodnog pozorišta u Pečenjevcu. On se sa 18 godina seli u Leskovac, kako bi se oprobao kao pevač u kafani Radan, a tu upoznaje svoju poznatu koleginicu Silvanu Armenulić. Silvana mu je pomogla u nastupanju i uputila u repertoar starogradskih, narodnih i zabavnih pesama. On je sve više počeo da nastupa i Leskovcem je kružio glas da u tamo nekoj vrlo poznatoj kafani, peva baš dobro jedan mlad i mršavi Toma. Poznati pevač ženio se četiri puta i imao je veliki broj ljubavi koje je i opisivao u svojim pesmama. Do svoje smrti, ostao je u braku sa suprugom Gordanom, sa kojom ima sina Aleksandra. Sa bivšom suprugom Olgicom ima ćerku Žaklinu

Muzička karijera Tome Zdravkovića počela je i završila se u kafani. Kafana je tada bila zamena za dvorane, pozorišta i imala je status kulturnog mesta. Toma je prvi album objavio 1971. godine. Do svoje smrti, objavio je još deset albuma. Toma je napisao neke od najlepših pesama svih vremena. Pesma Buket belih ruža napisana je za njegovu veliku ljubav Slavicu Radić. Ona je umrla u Sarajevu, a sahranjena je u Travniku. Toma nije stigao na njenu sahranu, stigao je samo da položi buket belih ruža. Sedam ili osam godina kasnije, Toma je baš u Travniku prvi put javno otpevao pesmu Buket belih ruža, koja je njoj posvećena. Pesmu je otpevao tada i nikad više. Kemal Monteno je za Tomu napisao pesmu Pesme moje. Sve bih dao za Ljiljanu pesma je koju je Toma napisao za glumicu Ljiljanu Blagojević u koju je bio poprilično zaljubljen, a koja je bila udata. Pesmu Danka posvetio je čuvenoj spikerki Televizije Beograd Danki Novović. Toma ju je upoznao na jednom od svojih koncerata i u nju se zaljubio. Njihov odnos je bio zasnovan na poštovanju i divljenju. Bora Čorba napisao je veliki hit Tomi Umoran sam od života. Veliki hit Šta će mi život, bez tebe dragi Toma je napisao za svoju prijateljicu Silvanu Armenulić, koja se ovom pesmom proslavila. 

Muzička kuća Diskos ponudila mu je 1963. godine da snimi ploču. Uz ploču nije išla nikakva reklama, pa ploča nije uspela. Toma je bio pomiren sa činjenicom da je kafana njegova sudbina i nije polagao nadu u pločama. Direktor predstavništva kuće Jugoton, ponudio mu je da za njih snimi ploču. Toma mu je odneo neke svoje demo-snimke i tada su uradili aražmane i njegov singl je postao zlatni singl. Bio je pušten na svim TV i radio stanicama, a dobijao je i veliki broj poziva da prisustvuje na razne događaje. U godinama koje su usledile, snimio je mnoge albume i osvajao brojne nagrade. 

Toma Zdravković je osim pevanja, voleo da pije i da se kocka. Iako je alkohol narušavao njegovo zdravlje, provodio je dane u kafani. Kockao se iz zabave, za razliku od drugih. Jedne večeri je dobio 80.000 maraka, a naredne izgubio sve. 

Prvi solistički koncert, Toma Zdravković održao je u Domu sindikata 1982. godine. On započinje 1987. godine seriju koncerata i turneju pod nazivom Oproštajni koncert Tome Zdravkovića. Tada je deset puta zaredom napunio veliku dvoranu beogradskog Doma sindikata. Kako je njegova bolest sa godinama napredovala, svoj poslednji koncert održao je u Podgorici 10. septembra 1991. godine. Nakon 17 godina borbe i lečenja protiv karcinoma prostate, umire 30. septembra na VMA u Beogradu 1991. godine

U Gradskom parku u Leskovcu 2011. godine, podignuta je spomen-ploča poznatom pevaču Tomi Zdravkoviću, dok u selu Pečenjevce stoji ploča sa natpisom Dao sam vam svoju dušu. U Pečenjevcu otvorena je kafana pod imenom Tomina priča. Zatim, 2014. godine objavljena je knjiga Toma Zdravković – 68 neispričanih priča. Koncert u čast ovom legendarnom umetniku održan je 28. septembra 2016. godine, na kome su nastupile njegove kolege: Predrag Živković Tozovac, Zoran Kalezić, Šaban Šaulić, Aca Lukas, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Lepa Lukić, Merima Njegomir, Danica Maksimović i drugi. Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisica režiseri su filma Toma, koji je izašao 2021. godine. Film je oživeo sve pesme Tome Zdravkovića i samog pevača. 

Izvori: sveopoznatimabiografijapoznatelicnosti.org

Na današnji dan,toma zdravkovic,Sve bih dao za Ljiljanu,Pesme moje,Buket belih ruža,Silvana Armenulic,oprostajni koncert,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.