Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Zlata Numanagić – Mona Liza srpskog glumišta

Marija Vidojević 24.11.2022. Komentari

Na današnji dan 1950. godine u Beogradu, rođena je poznata srpska glumica Zlata Numanagić. Postoje glumice koje svojom pojavom plene pažnju. Jedna od njih je i Zlata, koja se nikada ne može videti bez širokog osmeha na licu. I u najtežim situacijama, nastoji da izvuče pozitivnu stranu iz svega. Smatra se Mona Lizom srpskog glumišta, koja je ostvarila veliki broj uloga u pozorištu i filmovima. 

Foto: Printscreen/YouTube

Porodica je uvek bila uz nju. Otac joj je bio ponosan što se opredelila za glumu, dok za majku i dan-danas nije sigurna da se pomirila s tim da je glumica. Potajno je priželjkivala da ipak bude doktor ili profesor. Odrasla je na Dorćolu, u Dositejevoj ulici i zato više voli da je zovu Dorćolka nego Beograđanka. Ne može da se odrekne starog kraja, jer je u njemu provela čitav život. Prvo je živela s roditeljima, a potom se preselila u svoj stan u Dušanovoj. Rođena kao Dorćolka, jedna je od prvih beogradskih plavuša za kojom su uzdisali mnogi muškarci. Najveći uspeh za Zlatu je svakako rođenje sina Fedora. Neuspeha je bilo, ali onaj najveći jeste to što kao i mnoge lepe i uspešne žene nije imala puno sreće u ljubavi. Zato su tu bili prijatelji, kao iskrena podrška i u dobru i u zlu, nakon što je preživela gubitak svoje prve i najveće ljubavi.

Otac joj je radio u Borbi, imala je četiri godine kada je na jednoj od novogodišnjih proslava recitovala pred stotinak ljudi. To je jedan od njenih prvih nastupa. Još sa godinu i po dana znala je da odrecituje desetak pesama, na šta je najviše bio ponosan njen pokojni deda Sreten. Kada je krenula u osnovnu školu, učiteljica Slavka Bugarinović otkrila je njenu sklonost ka scenskom nastupu. Sa devet godina uživo je na televiziji igrala Alisu u zemlji čuda, koju je režirala Vera Bjelogrlić. Sa šesnaest godina počela je da odlazi u pozorište Dadov. Tamo je upoznala puno kolega koji su danas i te kako bitna imena domaće kinematografije. Po savetu dragih kolega, rešila je da upiše Akademiju, međutim, tu su je odbili. To je bio veliki šok za nju. Za utehu, te godine počela je da radi kao voditelj na Studiju B. Na poslednjem spratu u zgradi Borbe, u studiju koji je bio manji od studentske sobe, bila je smeštena radio-stanica koja je emitovala potpuno drugačiji program od svih postojećih. Naredne godine pojavila se ponovo na Akademiji sa stavom – možete me imati sad ili više nikad, i tada biva primljena. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Popularnost je stekla 1975. godine u televizijskoj seriji Otpisani gde je glumila Draganu, damu sa narandžastim šeširom. Zapažene uloge je ostvarila i u televizijskoj seriji Srećni ljudi gde je posle Tanje Bošković tumačila ulogu Lole Golubović, kao i u serijama Ljubav i mržnja i Moj rođak sa sela.

Zlata se na polovini svog studiranja zaljubila i rešila da se uda. Ubrzo se vratila na treću godinu, gde ju je sačekala nikad žešća ženska klasa: Jelica Sretenović, Tanja Bošković, Rada Živković, Ljilja Dragutinović, Gorica Popović. Bio je to zaista veliki izazov. Po završetku Akademije već je imala i dete, a u međuvremenu se i razvela, tako da joj je posao bio neophodan. Imala je neke ponude za Pozorište na Terazijama i tada je naterala Tanju Bošković da krenu zajedno na audiciju.

Zlata Numanagić je nedavno zvanično penzionisana, kao slobodni umetnik, a pre toga je bila dve i po decenije stalni član Pozorišta na Terazijama. Ostvarila je brojne uloge, kako na televiziji, radiju, tako i u pozorištu i na filmu. Igrala je, između ostalog, i u projektima: Tristan i Izolda, Otpisani, Povratak otpisanih, Porobdžije, Stići pre svitanja, Poznajete li Pavla Pleša?, Beogradske priče, Zeleni kabare, Cvrčkov album, Srećni ljudi, Ljubav i mržnja, kao i u mnogim drugim. Zlata je, nakon jednog leta provedenog u Sarandi, na albanskoj obali, odlučila da baš u ovom gradiću, sa prijateljicom Oliverom, ispuni svoje mladalačke snove i otvori restoran. U svom restoranu u Sarandi, Zlata služi srpsku i mediteransku hranu, a na meniju se mogu naći i riblji specijalitetipljeskavice, ćevapi i punjene paprike. Veliki je obožavalac tenisa. Mnogo sportova je započinjala, a najbolja je bila u parternoj gimnastici i plivanju. Išla je i na jahanje, balet, hor, a takođe je igrala i tenis na terenima na Kalemegdanu.

Zlata smatra da je njen najveći uspeh to što je podigla jednog finog, pristojnog čoveka, a to je njen sin, jer se sve ostalo na kraju svede na to. Karijera je nešto što dođe i prođe i zato nikada nije želela da joj gluma bude sve u životu.

Izvori: opušteno.rs

Na današnji dan,kultura,Zlata Numanagić,glumica,karijera,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.