Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Ena Begović — diva pozorišnih scena

Aleksa Anđelić 16.6.2019. Komentari

Na današnji dan 1960. godine u Splitu rođena je Ena Begović, hrvatska pozorišna i filmska glumica. Pored lepote, seksepila i talenta, Ena će ostati zapamćena i kao glumica koja je odbila Holivud.

Foto: Boris Štajduhar/www.borisstajduhar.com

Detinjstvo je provela u Trpinju, a nakon završene osnovne škole, zajedno sa sestrom Miom, koja je takođe poznata glumica, preselila se u Dubrovnik, gde je upisala gimnaziju. Tada je već pokazivala talenat za recitovanje i učlanila se u Studentski kulturni teatar Lero. Kada je imala 18 godina, dobila je prvu ulogu u filmu Okupacija 26 slika i tako skrenula pažnju na sebe. Po završetku srednje škole otišla je u Zagreb i tu upisala Pravni fakultet.

Reditelj Ljubiša Ristić joj je ponudio ulogu u filmu Ivan Goran Kovačić, u kome je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija. Ubrzo su usledile uloge Veronike u filmu Pad Italije, Tereze u filmu Hoću živeti, Milice u filmu Idemo dalje. Zahvaljujući tim ulogama, Ena je stekla ogromnu popularnost u Jugoslaviji, postala seks-simbol i krasila sve naslovne strane. Ubrzo je i proglašena najlepšom glumicom Jugoslavije. Upisala je Kazališnu akademiju u Zagrebu i počinje da glumi u pozorištu. Zlatnu palmu dobila je 1988. godine za ulogu barunice Kasteli u Glembajevima. Glumila je i u filmovima: Treća žena, Agonija, Četverored, a srpskoj javnosti najpoznatija je po ulozi Danke u filmu Balkan Express 2

bs photo

Foto: Boris Štajduhar /www.borisstajduhar.com

Sa preduzetnikom Josipom Radeljakom venčala se 2000. godine i ubrzo dobila ćerku Lanu. U ulozi majke bila je svega 45 dana. Sa suprugom, posinkom Leom, ćerkom Lanom i majkom Terezom boravila je na ostrvu Brač, gde je i poginula usled prevrtanja automobila. Njena majka i ćerka, koje su sa njom bile u autu, prošle su sa težim povredama. Do nesreće je došlo zbog fabričke greške automobila. Vest o Eninoj smrti brzo je odjeknula u javnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Suprug Josip i ćerka Lana, u Eninu čast i sećanje na nju, izdali su knjigu pod nazivom Ena. Knjiga sadrži biografiju, fotografije iz filmova i predstava, Enina razmišljanja, kao i eseje koje su o Eni pisali Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Zdravko Šotra i mnogi drugi. 

Možda nikad lepše, dostojanstvenije čeljade nije hodalo pozornicama hrvatskog glumišta. Njen šarm i talent su bili raskošni, ona je bila prava heroina, velika diva pozorišnih scena poput svojih prethodnica gospođe Strozzi, gospođe Šram… Ena je bila osetljiva, ali bila je i veliki borac. Neprekidno se morala odupirati, jer uz lepotu i talent od nje se uvek tražilo nešto više, a Ena je imala sve. (Zlatko Vitez)

Izvori: politika.rs, vecernji.hr, mondo.rs, svet.rs

Na današnji dan,kultura,ena begović,Biografija,glumica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.