Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Merilin Monro – od sirotišta do Holivuda

Aleksa Anđelić 1.6.2019. Komentari

Na današnji dan 1926. godine rođena je Merilin Monro, najpoznatija američka filmska glumica, pevačica, model, seks-simbol, modna i gej ikona. Merlinka će ostati upamćena i kao poslednja holivudska diva.

www.harpesbazaar.com

Rođena je kao Norma Džin Mortenson u sirotištu u Los Anđelesu. Gledis Bejker, njena majka, rodila ju je sa dvadeset i šest godina. Prethodno se dva puta udavala i imala mnogo afera, pa je nepoznato ko je Merilin otac. Kada je imala godinu dana, njena baka Dela, koja je bila duševni bolesnik, pokušala je da je uguši jastukom. Do sedme godine o Merilin se brinula porodica Bolender, ali ona je želela da živi sa majkom. Ubrzo je uvidela da je i njenoj majci potrebno psihijatrijsko lečenje. Od tada stalno se seli po sirotištima i hraniteljskim porodicama.

Zahvaljujući Redžinaldu Deniju, holivudskom glumcu, potpisuje ugovor za modnu agenciju The Blue Book. Ben Loun, lovac na talente, primećuje je 1946. godine i prijavljuje na audiciju za produkcijsku kuću 20th Century Fox. Potpisuje ugovor, menja boju kose i ime. U filmovima Sve o Evi i Džungla na asfaltu dobija male uloge zbog kojih je bila zapažena. Prvu glavnu ulogu dobija u filmu Ne trudi se da kucaš. Ubrzo su usledili filmovi: Nijagara, Muškarci više vole plavuše, Kako se udati za milionera, Reka bez povratka, Neki to vole vruće, Autobuska stanica, Majmunska posla i drugi. Scena iz filma Sedam godina vernosti, kada vazduh iz podzemne železnice podiže njenu plišanu haljinu, ušla je u antologiju najboljih filmskih scena. Dobitnica je i tri Zlatna globusa.

pinterest mm

Merilin Monro; Foto: www.pinterest.com

Udavala se tri puta. Prvi put udala se sa samo 16. godina za Džejmsa Doertija, ali brak je trajao kratko. Brak sa Džoom di Mađiom, čuvenim bejzbol igračem, trajao je svega osam meseci. Godinu dana nakon razvoda od Džoa, Merilin se udaje za pisca Artura Milera. Udajom za Milera prelazi u judaizam. Razveli su se 1961. godine. Nakon razvoda od Milera, život počinje da joj se raspada, pada u depresiju, kasni na snimanja, gubi uloge. Bila je tužna jer je niko nije shvatao ozbiljno i jer su je svi posmatrali kao glupu plavušu. Izgleda da je čitavog života u njoj čučalo ono uplašeno dete koje niko nije želeo, koje se premeštalo iz jednog sirotišta u drugo, od jedne porodice do druge. Čitavog života tražila je malo sreće i ljubavi, a bila je nesrećna i neshvaćena. Pripisuje joj se mnogo afera, kao što je ona sa braćom Kenedi. Pored afere sa Džonom Kenedijem, ostaće upamćena i po tome što mu je 1962. pevala rođendansku pesmu.

Pronađena je mrtva 5. avgusta na krevetu sa slušalicom u rukama, pored bočice pilula za spavanje. Njena smrt ostala je misterija. Sumnja se da je izvršila samoubistvo. Neki smatraju da je za njenu smrt odgovorna CIA ili neka druga organizacija, jer je izveštaj sa njene autopsije nestao. Sahranu je organizovao Di Mađio, ali nije pozvao nikog iz Holivuda jer je smatrao da su oni krivi za njenu smrt. Trideset godina nakon smrti, proglašena je za najseksepilniju glumicu svih vremena. Poslednja holivudska diva ostaće upamćena i kao prva žena koja se slikala za naslovnicu magazina Playboy. Film Moja nedelja sa Merilin bavi se snimanjem filma Princ i plesačica, a Merlinku u ovom filmu iz 2011. godine tumači Mišel Vilijams. Sećanje na platinastu plavušu živeće i u baladi Eltona Džona Goodbye Norma Jean, ali i u pesmi Ah, Merilin Monro Borisa Bizetića.

Izvoriopusteno.rssaznajlako.combastabalkana.com

na daašnji dan,Biografija,kultura,merilin monro,merlinka,glumica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.