Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Ita Rina — glumica iz ukrštenica

Aleksa Anđelić 7.7.2019. Komentari

Na današnji dan 1907. godine u Divači, u Sloveniji, rođena je Italiana Ida Kravanja, prva jugoslovenska filmska zvezda i prvi balkanski seks simbol. Pod pseudonimom Ita Rina izgradila je karijeru, a danas je pod tim imenom srećemo u ukrštenim rečima. Osim po lepoti, Ita će ostati upamćena i kao glumica koja je zbog ljubavi prema Beograđaninu odbila Holivud.

Foto: www.instagram/24urcom

Najstarija je ćerka Jožefa Kravanje i Marie Marke. Po izbijanju Prvog svetskog rata sa porodicom se odselila u Ljubljanu, gde je upisala gimnaziju, a kasnije se zaposlila u banci. Dok je pohađala srednju školu, često je posećivala pozorište i bioskop.

Za Mis Slovenije izabrana je 1926. godine, ali joj majka nije dozvolila da se takmiči i na izboru za Mis Jugoslavije. Ipak, njene fotografije stigle su do nemačkih filmskih producenata i oni su je pozvali na probno snimanje. Nakon potpisivanja trogodišnjeg ugovora sa producentskom kućo Ostermajer film seli se u Berlin, a 1927. počinje njena glumačka karijera pod imenom Ita Rina.

pinterest ita rina

Ita Rina; Foto: www.pinterest.com 

Prvi film u kome je glumila bio je Dvoje ispod nebeskog svoda, Johanese Gutera i Ernsta Volfa. Prvih godinu i po dana snimala je svake nedelje novi film, igrajući manje uloge. Proslavila se 1929. godine u filmu Erotikon, Gustava Mahatija. To je bio prvi film u čehoslovačkoj kinematografiji u kome se vidi potpuno naga žena. Ovim filmom započela je uspešnu međunarodnu karijeru. Ita Rina je ukupno igrala u 18 filmova, uglavnom čehoslovačke i nemačke produkcije, a neki od njih su snimani i u Jugoslaviji, kao što su Fantom Durmitora i Na plavom Jadranu.

Kako su se nizale uloge, tako je stigla i ponuda za Holivud. Ipak ona ponudu odbija, zbog ljubavi sa Beograđaninom. U Beograd se preselila 1931. godine, a godinu dana kasnije se udala za inžinjera Miroslava Đorđevića. Udajom za Srbina, prešla je u pravoslavlje, promenila način života i uzela ime Tamara Đorđević. Nakon udaje nastupala je ređe, a sa filma se povukla 1939. godine, na vrhuncu slave.

silentfilm org

Scena iz filma Erotikon; Foto: www.silentfilm.org 

Bila je i veliki patriota. Skoro svi filmovi u kojima je tridesetih glumila, snimljeni su u Jugoslaviji, a malo je falilo da zbog patriotizma završi i u nacističkom zatvoru. Tada joj je u pomoć pritekao Ivo Andrić, tadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije.

Sina Milana rodila je 1940. godine, a posle bombardovanja Beograda sa porodicom je živela u Vrnjačkoj Banji gde su živeli teško. Tri godine kasnije, Ita je rodila i ćerku Tijanu. Nakon rata, živela je povučeno sa suprugom i dvoje dece, u Beogradu, pomalo radeći u Avala i Lovćen filmu. Započela je i snimanje filma Velike žene, koji govori o streljanju đaka u Kragujevcu, ali je snimanje ubrzo prekinuto. Poslednji put pojavila se 1960. godine u filmu Rat, zajedno sa Batom Živojinovićem, u režiji Veljka Bulajića, koji je nominovan za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji iste godine.

filmneweurope com

Ita Rina; Foto: www.filmneweurope.com  

Sa suprugom se 1967. godine preselila Budvu. Poslednje godine provela je negujući muža, koji je oboleo od skleroze. Preminula 10. maja 1979. godine od asmatičnog napada, za vreme zemljotresa. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Izvori: prevare.info, secanja.com, blic.rs

Biografija,kultura,Na današnji dan,ita rina,glumica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.