Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studenti

Aleksandra Stojković: „Job Fair” je prilika za studente i postdiplomce da pronađu posao ili steknu iskustvo

Jovan Živković 11.3.2022. Komentari

Sajam zapošljavanja i stručnih praksi „Job Fair” završen je 9. marta. Ovo je 14. po redu sajam ovog tipa, a bio je namenjen kako svršenim i trenutnim studentima koji žele da steknu radno iskustvo kroz praksu ili pronađu posao tako i kompanijama koje žele da prezentuju svoj rad i imaju u uvid kvalitete svih onih koji su ostavili CV na ovogodišnjem sajmu. „Job Fair” tradicionalno organizuje studentska organizacija „BEST”. Tom prilikom, razgovarali smo sa potpredsednicom ove organizacije Aleksandrom Stojković.

Foto: BEST

BEST (Board of European Students of Technology) je studentska organizacija koju čine isključivo studenti. Ova organizacija je sačinjena od 96 lokalnih BEST grupa, na isto toliko univerziteta i broji preko 3.300 aktivnih članova u 34 države širom Evrope. Cilj organizacije je upoznavanje studenata sa drugim kulturama, kao i širenje kulturne tolerancije. U razgovoru sa Aleksandrom dotakli smo se daljih planova BEST-a, ali i same organizacije, utisaka i reakcija sa ovogodišnjeg Job Fair-a.

Kakvi su utisci sa ovogodišnjeg sajma?

Aleksandra Stojković: U ime organizacije mogu reći da je sajam prošao odlično. Naše zadovoljstvo je potvrđeno pozitivnim utiscima posetilaca i kompanija učesnica, što nam je prioritet. Naravno, još značajnije od komplimenata su saveti na osnovu kojih ćemo graditi sajam tako da bude još uspešniji i još više mladih napravi prvi korak ka zaposlenju sa nama.

Šta su posetioci imali prilike da vide?

Aleksandra Stojković: Ove godine format sajma je bio potpuno drugačiji od pređašnjih, te su pored prezentacija kompanija posetioci mogli da učestvuju na tribinama i radionicama eksperata iz različitih oblasti IT sveta. Takođe, posebno vreme je odvojeno za networking, što je posetiocima pružilo priliku da pričaju sa predstavnicima kompanija u opuštenijem ambijentu i zgrabe što više informacija o praksi ili poziciji koju žele. Za posetioce koji nisu imali mogućnost da sajmu prisustvuju uživo, obezbedili smo uživo prenos sajma i sobe za ćaskanje u kojima su mogli da interaguju sa kompanijama učesnicama. 

Kakav je bio odaziv saradnika i kakvi su njihovi utisci?

Aleksandra Stojković: Uspeli smo da steknemo poverenje 35 kompanija, 20 medijskih partnera i 11 prijatelja projekta, što je za nas rekordna cifra. Izuzetno smo zahvalni na poverenju koje nam je pružio svaki od naših saradnika, i svakom ko je na svoj način uspeo da doprinese ovom projektu, ulažući upravo u budućnost naših mladih. Preneti su nam pozitivni utisci, što od saradnika koji su već dugi niz godina sa nama, što od onih koji su nam prvi put pružili svoje poverenje, a mi se nadamo da ih nismo izneverili. 

Foto: Jovan Živković

Šta je ono najkorisnije što posetioci mogu poneti kući?

Aleksandra Stojković: Naši saradnici su prezentovali mnogo edukativnog sadržaja, ali ono što se nadamo da su posetioci prevashodno poneli sa sobom jeste sigurnost u sebe i motivacija da budu uporni u ispunjavanju svojih snova, u kojoj god kompaniji, u kojoj god oblasti, jer kao što je više puta rečeno na samom sajmu – ukoliko vi to ne uradite, neko drugi će.

U čemu leži značaj jednog ovakvog događaja, pogotovu za svršene studente i one koji su još na studijama?

Aleksandra Stojković: Kao što su i eksperti na sajmu potvrdili, danas je veliki izazov naći praksu ili junior poziciju koja zadovoljava i potrebe studenta/postdiplomca i potrebe industrije. Projekat poput Job Fair-a olakšava komunikaciju između ove dve strane i čini je najdirektnijom mogućom. Studentima i postdiplomcima se pruža ne samo nova prilika i iskustvo, već i edukativni sadržaj pomoću kog će sutra razvaliti intervju za posao ili napisati odgovarajući CV za traženu poziciju. Svaka osoba koja pomoću ovog projekta nađe posao ili praksu nam iznova potvrđuje značaj Job Fair-a, a naši saradnici prepoznaju vrednost u kreiranju ovakve platforme za njih i značaj koji to ima za njihov razvoj i razvoj cele industrije.

Koliko je zahtevno organizovati jedan ovakav događaj?

Aleksandra Stojković: BEST predstavlja grupu volontera koja i dalje pohađa studije, pa je ovaj projekat za nas veliki izazov koji nas svake godine uči mnogim novim veštinama i razvija nas na nezamislive načine. Timski duh ne dozvoljava da nas ni jedna prepreka ukoči, a u trenutku kada vidimo svoje vršnjake kako izlaze iz svoje zone komfora i ostvaruju kontakt sa kompanijama, sav umor nestane. Iz godine u godinu obim Job Fair-a se širi, očekivanja rastu i rađaju se novi izazovi, ali uz pomoć znanja koje smo kroz godine skupljali, hrabrosti i volje, svaki problem se prebrodi.

Kakvi su planovi BEST-a i šta možemo očekivati od vas u budućnosti?

Aleksandra Stojković: Ono što karakteriše BEST jeste da se uvek nešto radi, uvek je neki projekat u realizaciji, te ću pričati samo o najbližoj budućnosti. Uskoro ćemo otvoriti prijave za svoju prolećnu regrutaciju, a krajem marta održati radionicu vezanu za bezbednost u saobraćaju. Takođe, ove godine prvi put organizujemo potpuno drugačiji hakaton, pod nazivom AIBG (Artificial Intelligence Battleground), čija će se konferencija održati 9. aprila, a samo takmičenje 7. i 8. maja. Pozivam sve studente da prate naše društvene mreže i sajt, jer pored puno edukativnog sadržaja tu mogu u potpunosti pratiti naš rad i projekte.

studenti,Job Fair,Best,aleksandra stojković,sajam zaposljavanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.