Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studenti

Studenti Pravnog fakulteta zauzeli drugo mesto na takmičenju u Strazburu

Anđela Jeremić 21.11.2022. Foto Komentari

Ekipa „Moot court debatnog i besedničkog kluba Iustitia”, sastavljena od studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, osvojila je drugo mesto na „IX Trans-evropskom moot court superfinalu”, koje je organizovala međunarodna organizacija „Civil Rights Defenders” iz Švedske. Takmičenje je održano u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 18. novembra. Oni su na ovom takmičenju bili predstavnici Pravnog fakulteta niškog Univerziteta, države i celog Balkanskog regiona.  

Foto: Moot court klub Iustitia

Na regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja na temu ljudskih prava, koje je održano u Nišu u maju mesecu ove godine, tim Iustitia je osvojio prvo mesto, čime je ekipa dobila priliku da se nađe u superfinalu protiv ekipe Pravnog fakulteta u Kopenhagenu. Ekipu su činili akademski treneri: doc. dr Ivan Ilić, Ana Zdravković, Andrija Đorđević i Marko Nedeljković, dok su ekipu takmičara činili studenti u sastavu: Dušica Lazić, Marija Ranđelović, Pavle Popović, Dejana Ristić, Sanja Miletić i Natalija Manojlović.  

Pred takmičarima se našao hipotetički slučaj o izgradnji važnog rudika na mestu gde je naseljen domorodački narod koji je praktikovao svoju religiju i običaje. Sa jedne strane, našao se prosperitet države koja je u deficitu sa tim rudama, a sa druge prava ovih ljudi. U okviru konvencije, pred takmičarima je bio zadatak da jedna ekipa dokaže da je došlo do povrede prava, a druga da odbrani i dokaže da je država imala prava da izgradi rudnik na tom mestu. Ekipa Iustitie imala je dve grupe takmičara: po tri aplikanta koji su branili prava domorodaca i još tri koji su branili interese države, kao i suparnička strana, gde su se ukršteni nadmetali. Takmičenje je bilo održano na engleskom jeziku, a nakon borbe, Iustitia je osvojila drugo mesto.

Ovo je bilo četvrto učešće ove ekipe na ovom takmičenju nakon 2014, 2015. I 2017. godine. 

studenti,pravni fakultet nis,Univerzitet u Nišu,Iustitia,moot court competition,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.