Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zabava i muzika

Prvo veče festivala hip-hop kulture „Dodji na Amfi” okupilo veliki broj mladih

Miloš Zdravković i Mihajlo Živković 23.7.2022. Komentari

Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) po jedanaesti put organizovao je festival hip-hop kulture pod nazivom „Dođi na Amfi”. Festival traje dva dana, a prve večeri, u petak 22. jula, nastupili su reperi Edo Majka, Aristokrat Muzik, Bege Fank. Program su obogatili i „graffiti showcase”, plesni nastupi domaćih i stranih umetnika iz regiona, koji su predstavili različite elemente hip-hop kulture.    

Foto: Mihajlo Živkovič

Ovogodišnji festival je upotpunila raznovrsnost sadržaja koji je obuhvatao staru školu hip-hopa, moderni zvuk repa i hip-hop fanka. Na samom početku bilo je plesno takmičenje 1 vs 1 – Hip-hop battle, na kome su učestvovali plesači iz Srbije, Portugala, Mađarske, Češke i Slovačke. Mladi neafirmisani niški umetnici Bragi i DJ Kosti su, pored mnogobrojnih zvučnih imena, dobili priliku da otvore muzički deo festivala i pripeme publiku. Nakon prvog nastupa usledio je performans Bege Fanka za vreme čijeg trajanja je bina bila puna hip-hop densera koji su sve ispratili plesom i sjajnim festivalskim raspoloženjem. Nakon nekog vremena na sceni su se pojavili momci iz Aristokrat Muzik-a, a to su bili: Kendi, Papi Jazz, Igla, Ilajdža, Grzi, Džu i Dj Basic. Publika je bila veoma raspoložena, pa je na momente nadjačala izvođače. Dokaz da je atmosfera bila na vrhuncu, svedoči situacija tokom izvođenja pesme Ljudi telefoni, kada je publika uključila bliceve na svojima telefonima i dala posebnu čar nastupu. Niška publika se osećala privilegovano kada je Kendi najavljujući pesmu Koko, rekao da će ona sada biti prvi put premijerno izvedena. Kendi je ostvario interakciju sa publikom, što je izazvalo još veće reakcije. Kako je kod vas tu, ja bih popio jednu limunadu – rekao je Kendi i publika je odmah znala da je u pitanju pesma Limun i Lajm. Milan Sisojević je na muzičkoj sceni autentičan s obzirom na to da je menjao svoja umetnička imena koja su postala njegov alterego. Počeo je kao Cantwait, nastavio kao Kendi koje koristi i dan-danas, a Pablo je tu kada se peva satirično. Sada je rekao je kako će se sigurno vratiti na Kendija. 

Ogromnu reakciju publike izazvalo je i pojavljivanje gosta iznenađenja, čuvenog niškog repera, Furio Đunte. On je zajedno sa Kendijem i ostatkom ekipe otpevao pesmu Tajči. Svoj nastup završili su pesmom Danas samo bih ljubav. Za Studentski dnevni list, na pitanje da li je u surovom i realnom svetu uspeo da nađe nadrealnu ljubav, odgovorio je:

Kendi je uspeo, Pablo i dalje muva Ruskinje na moru. 

Poslednji nastup prve večeri bio je inspirsan srčanošću i energijom koju i posle dvadeset godina na bini daje Edo Majka. Svoj nastup je počeo pesmom Dobar vajb sa novog albuma. O niškom vajbu je govorio i pred sam početak. On je pohvalio mesto, atmosferu, stejdž, produkciju i istakao je da je oduševljen koliko je festival genijalan. Tokom nastupa nisu izostali ni neki od njegovih najvećih hitova kao što su Prikaze i Bomba koji su očito najviše uključili publiku u repovanju. Govorio je i o značaju ovog festivala zbog održavanja hip-hop kulture, da je ovakvo nešto divno i da ne sme da se prestane sa održavanjem. Sa pesmom Mahir i Alma, koja u sebi nosi antiratnu poruku, polako je približio kraju ovo festivalsko veče. Edo, poznat po svojim antiratnim temama u pesmama i kao jedan od retkih sa balkanskih prostora koji se bori protiv nacionalizma, uputio je važnu poruku:

Borba protiv nacionalizma nekad mi izgleda kao borba protiv vetrenjača, nekad kao dobra jedna borba, nešto bitno, moj doprinos pozitivnoj strani. Hvala Bogu imam publike, imam istomišljenika u celom regionu i drago mi je videti takve ljude. 

Festival hip-hop kulture  Dođi na Amfi – Vol.11 ove godine realizuje se u okviru međunarodnog projekta Urban Connection, koji je podržan kroz program Evropske Unije, Kreativna Evropa, a podržava ga i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz pokroviteljstvo grada Niša. Sve je nastalo iz ideje da se mladim i talentovanim ljudima pruži prilika da nastupaju i takmiče u različitim disciplinama i tako pokažu svoj talenat.

zabava i muzika,Dođi na Amfi,festival,hiphop,Edo Majka,kendi,Aristokrat Muzik,amfiteatar,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.