Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zabava i muzika

Balet – teatralno cvetanje tela do savršenstva

Ana Adamović 20.9.2022. Komentari

Graciozna i klasična umetnička forma i ples – balet svoje korene vuče iz 15. veka za vreme italijanske renesansne epohe. Kasnije se ova vrsta plesa infiltrira kao deo kulture država i naroda širom Evrope. Koliko god balerine i baletani izgledali elegantno, krhko i nežno, za takav izgled i lakoću pokreta celog tela, od prstiju na nogama do glave, zaslužne su godine vežbanja baletske tehnike poput održavanja ravnoteže, fleksibilnosti i količine snage da se jedan pokret iznese besprekorno – od piruete do plijea.

Foto: pexels.com

Iako balet možemo podeliti geografski prema najpoznatijim sedištima baletske umetnosti, kao što su Rusija, Italija i Francuska, po obliku i tehnici izdvajaju se nekoliko vrsta baleta kakve danas pojmimo. Romantični balet pojavio se u vreme romantizma, a odlikuje se lirizmom, dramom i akcentom koji je stavljen na ljubav čime ovaj balet, pod uticajem epohe u kojoj je nastao, naglašava dodatno osećanja koja se ogledaju kroz svaki pokret baletskih igrača. Balerine su obučene u tutua suknje. Najpoznatiji baleti, koji se izdvajaju u ovom žanru, jesu Silfid i Žizela. Klasičan balet jeste njegova tradicionalna forma sa umršenim kostimima i pričom koja biva propovedana od strane glavne balerine njenom fluidnošću i utiskom koji nastoji da prenese, a to je izgled bestežinskog stanja u kojem se nalazi. Najpoznatija tri baleta u ovom stilu jesu: Labudovo jezero, Uspavana lepotica i Krcko oraščić Pjotra Iljiča Čajkovskog.

Za razliku od klasičnog baleta, neoklasični balet odstranjuje formalne elemente ovog plesa, poput kostima, priče i scenografije. Sveži pristup i ideje ono su čime se ovakav vid baleta odlikuje najviše. Titulu najistaknutijeg neoklasičnog koreografa nosi Džordž Balančin, a pod ovaj žanr uvrstava se jedan od najpoznatijih baleta kao što je Romeo i Julija. Savremeni oblik baleta u sebe uključuje elemente klasičnog koje kombinuje sa džez stilom, etničkim i modernim plesnim tehnikama. Pokreti su ovde brži i dragoceniji, a podrazumeva i glumu, bosonogi ples i tehnike poantea. Najpoznati savremeni baleti jesu Persefona i Appalachian Spring.

pexels tim gouw 175658

Foto: pexels.com 

Iako se balet u Italiji pojavio pre više od 500 godina, kod nas se pojavio, sa zakašnjenjem, tek početkom 20. veka. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, balet je počeo da se razvija na našim prostorima dolaskom primabalerine Jelene Poljakove. Tada je u Narodnom pozorištu osnovana glumačko-baletska škola, da bi iz nje u velike balerine izrasle: Anica Prelić, Sonja Stanisavljević, Nata Milošević i balerina međuratne epohe Nataša Bošković. Prva državna baletska škola u Jugoslaviji osnovana je 1947. godine u Beogradu, a danas nosi naziv Lujo Davičo. Danas kod nas možete pogledati balete u pozorištima, kao što su Beogradsko dramsko pozorište i Narodno pozorište u Beogradu. Među baletima u BDP-u, izdvajaju se: Ana Karenjina, Dama s kamelijama, Madam Baterflaj, Ohridska legenda i Katarina Izmailova, dok u Narodnom pozorištu možete pogledati balete: Ko to tamo peva, Evgenije Onjegin, Alis, Jesenje cveće, Mikelanđelo i Sedam smrtnih grehova.

Izvori: www.masterclass.comcpyb.org

zabava i muzika,balet,baletanke,čajkovski,uspavana lepotica,krcko oraščić,labudovo jezero,romeo i julija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.