Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Kristijan Dior - prethodnik mode i kulture

Emilija Miliev 26.10.2021. Komentari

Kristijan Dior bio je uticajni francuski modni kreator. Njegove kreacije zrače ženstvenošću i senzualnošću – uska ramena, istaknute grudi, uzak struk i široka suknja. Uz pomoć Kristijanove ideje u kreacijama, Francuska je, u to vreme, postala centar mode. Predstavljao je modnu ikonu u Evropi i svetu posle Drugog svetskog rata. Njegova kompanija smatra se modnim gigantom, podjednako poznata kao i Luj Viton, Šanel, Versaće i Živanši.

Foto: www.afriendinparis.com

Kristijan se smatra jednim od najznačajnih kreatora 20. veka. Istorija njegove modne kuće utemeljena je njegovim iskustvom zajedno sa Lusijenom Lelongom i Pjerom Balmanom. Trenutak kada se Dior istakao kao kreator bilo je za vreme njegovog debitovanja prve kolekcije New look iz 1947. godine. Želeo je da stvori nešto unikatno, po čemu će biti prepoznatljiv i to mu je pošlo za rukom. Akcenat je stavio na bujnu, raskošnu žensku siluetu i steznike kako bi istakao ženstvenost. Njegove kreacije oslikavane su skupim materijalima, dizajnom i vezom, zbog čega je i postao poznat i prepoznatljiv u svetu mode. Govorio je da prava žena treba biti nestašna, pomalo zločesta i hirovitaAko devojka ne zrači, samim tim se i ne može smatrati damom. Kao i Šanel, Dior nije voleo neuredne žene, već je smatrao da je čista kosa jedan od najjačih aduta svake žene. Njegov stav je da je ženstvenost jedna od ključnih stvari koje krase svaku ženu; a tu osim udobnih cipela i strukiranih haljina, spadaju i ponašanje, maniri, kao i komunikacija sa drugim ljudima. Jednom prilikom je izjavio da se pravi dokaz elegancije žene nalazi na njenim nogama i da pravilna nega tela zahteva i pravilan odabir odeće. 

Želeo je da se sve žene osećaju privlačnim i poželjnim. Smatrao je da su jednostavnost i dobar ukus dve najbitnije stvari u osnovi svakog mogućeg stila, a čak i ne moraju da koštaju puno. Njegova marka je ipak prepoznatljiva po elitnoj klijenteli. Zvezde poput Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Rite Hejvort bile su ekskluzivni klijenti i živi dokaz uspona modne kuće. Mnoge američke serije su na osnovu njegove popularnosti reklamirale poznati brend Dior. Nije reklamirana samo odeća, već i njihove radnje, gostoljubivo i prijatno osoblje i način na koji su se birali određeni komadi odeće. Dior je brend koji je poznat širom sveta, čak i onim ljudima koji i nisu miljenici modnog sveta. Iako je poznat po svojim kreacijama, takodje su u sklopu ovog brenda bili i ostali voljeni i parfemi, aksesoari i kozmetika. Poznate kolekcije parfema odišu privlaćnošću i senzualnošću. Postoje linije i za muškarce, ali preovladavaju ženski parfem, jer je bio privržen njima. Oni su inspirasni nežnim notama, sa cvetnim mirisima koji mame uzdahe svih. Puderkasto-cvetni Dioramour parfem predstavlja novitet sa modernim pristupom, pripada delu poznate kolekcije Masion Christian Dior. Ja nisam devojka, ja sam otrov zaštitna je rečenica parfema Poison Girl koga čine gorka sicijalnska pomorandža sa mirisnim notama majske ruže, vanile i zrnom tonke.  

Dior 5Kristijan Dior sa modelima; Foto: www.blog.fabrics-store.com

Kristijan Dior odrastao je u bogatoj porodici kao drugo dete u Granvilu, gde je i proveo detinjstvo, a kasnije se sa svojom porodicom preselio u Pariz. Crtanje je u početku bio njegov hobi, koji je kasnije prerasto u ljubav. Crtajući skice provodio je dane u sobi. Neostvareni san mu je bila arhitektura, ali na želju njegovih roditelja upisao je školu političkih nauka. Videvši nezainteresanost svog sina za politiku, otvorio je Kristijanu galeriju umetnosti. U početku nalazila su se dela Pabla Pikasa i drugih umetnika, te je i postala centar okupljanja avagarde tog vremena. Nažalost, usled tragedije, problemi u porodici su ih doveli do bankrota, te je morao da je zatvori i krene sa skiciranjem modnih kreacija, sve dok ga Rober Pike nije uzeo za asistenta. Doživeo je veliku slavu posle njegove prve kolekcije New look kojoj je pravo ime bilo Corolle što u prevodu znači kruna cveta. Ubrzo, posle pojave na naslovnoj strani magazina i sticanja velike popularnosti, doživeo je moždani udar i preminuo. Njegovu priču nastavilo je šest slavnih direktora; od Iva Sen Lorena preko Džona Galijanoa do Marije Garsije Kjuri. Od 2016. do danas njen pristup dizajnu ostao je veran početnom stvaralaštvu Diorovih kreacija, ali je ipak uvela novine u svet modne industrije, postoje i malo ležernije verijante sa elementima ulične mode.

Izvori: elle.rsedukacija.rs

moda i stil,Kristijan Dior,kreacije,Brend,trend,ženstvenost,modna kuća,PARFEMI,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.