Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Ništa nije isto k'o i lani album — „Bijelo Dugme”

Mihajlo Živković 1.7.2022. Komentari

Album „Bijelo Dugme” jedan je od najtiražnijih i najuspešnijih studijskih albuma istoimene rok grupe iz Sarajeva. Objavljen je 1984. godine i sadrži deset pesama.

Foto: Privatna arhiva

Album Bijelo Dugme, jugoslovenskoj rok grupi doneo je nešto novo, pa se tako, umesto popularnog Željka Bebeka, Sarajlijama pridružuje pevač Mladen Vojčić Tifa. Frontmen grupe, Goran Bregović je ovo mesto ponudio i Alenu Islamoviću, koji se ipak odlučuje da ostane u Divljim jagodamazbog straha od Bebekovog povratka. Za distribucju ovog albuma Bregović je angažovao izdavačku kuću Diskotondok se na omotu nalazi reprodukcija Kosovke devojke, Uroša Predića. Na albumu se nalazi deset pesama, od kojih su se najviše proslavile numere: Lipe cvatu, Kad ostariš, Da te bogdo ne volim, Za Esmu, Padaju zvijezde i LažešPored ovih pesama, na albumu se takođe nalaze i Hej Slaveni, Pediculis Pubis, Meni se ne spava i Aiaio radio radio. Lipe cvatu, kao najveći hit ovog albuma, jedna je od pesama u kojoj je Goran Bregović pokazao svoje muzičko znanje i svoju muzičku svestranost. Uvođenjem netipičnih rok instrumenata, kao što su gajde i frula, u kombinaciji sa Tifinom distorzijom u glasu, Bregović stvara specfičan i originalan melos zbog koga ova numera postaje simbol nostalgičnih zvukova bivše Jugoslavije. U pesmi Da te bogdo ne volim, govori se o muškarcu koji ne može da preboli devojku koja je sada sa drugim i žali za tim što ne može da je izbaci iz glave. Pesma Za Esmu, metaforiki opisuje trenutno stanje u državi, spominjući motive kiše, ali koliko god vreme bilo loše, ipak je bilo lepo zbog Esme. Padaju zvijezde je pesma sa bržim ritmom i veselom melodijom, a u njoj tekstopisac svojoj devojci posvećuje ono najlepše zvezde

Ona spava, sanja mene

Ona spava

Bože, čuvaj mi ovo pile

Ovu mrvu zlata i svile

Sanjaj, ne budi se

Jutro ionako pokvari sve.

Bijelo Dugme je rok grupa koja je bila jedna od najtiražnijih sa prostora bivše Jugoslavije. Svoj lični pečat na ovom albumu dali su pored Tife, kao glavnog vokala, Bregovića, glavnog gitariste, još i: Zoran Redžić na bas gitari, Vlado Pravdić i Laza Ristovski na klavijaturi i Goran Ipe Ivandić za bubnjevima. Grupa se raspala posle oproštajnog koncerta u Beogradu 2005. godine, ali ono što su ostavili iza sebe ostaće zauvek kao uspomena na neka vremena koja su iza nas.

Izvori: bjelodugmee.blogspot.comtekstovi-pesama.com

muzika,bijelo dugme,Mladen Vojičić Tifa,Da te bogdo ne volim,Lipe cvatu,1984,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.