Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Album o tamnim stranama noćnog života

Magdalena Kostić 1.8.2022. Komentari

„Euforija” je drugi studijski album bend dua „Buč Kesidi” iz 2019. godine. Život nove generacije, izlasci, narkotici, ljubav, traženje životnog smisla samo su neke od tema o kojima se u društvu govori malo, ali u ovom albumu su kroz deset pesama sve obrađene na direktan način uz poučne poruke.

Foto: privatna arhiva

Pančevački levoruki disko pop-rok elektro bend autentičan je po žanru muzike koju stvaraju i izvode, a to je  indi rok. Svojom pojavom Buč Kesidi su doneli osveženje na alternativnoj muzičkoj sceni. Albumom Euforija stvorili su interesantan koncept, gde se slušanjem već prve pesme ulazi u poseban krug u kome jedna pesma izaziva slušanje naredne i čini se da to može da traje beskonačno. Deluje da se jednom shvaćena poruka ne može više zaboraviti. Igra rečima, koja je odraz stvarnosti, poput strele zadire pravo u metu koja je srž mnogobrojnih problema sa kojima se mladi poistovećuju. Muzičkom senzacijom su probili ogledala ljubičastih naočara kroz koje, nažalost, veliki broj mladih gleda i zbog njih ne može ili ne želi da vidi tu drugu, mračniju stranu života. Uz energičnu muziku glavna tema albuma upravo otvara pogled u tamnu stranu noćnog života i klubova.

Sve se dešava u klubovima, mračnim ulicama, hodnicima najčešće tokom i nakon izlaska kada se pod dejstvom alkohola i narkotika luta, traži neki smisao. Pesma Euforija kaže da su: dim, gužva, brzina i galama samo neki od faktora koji dodatno stvaraju euforiju i pokazuju da ona ne može biti potpuna bez blizine voljenog bića. Kada je ono tu, atmosfera odaje utisak da je vreme stalo jer sve teče sporo i tada se sve zanemaruje jer postoje samo dve osobe koje se vole. Sve to može da se zanemari i nastavi da se u mislima igrom tone u neku drugu dimenziju koju stvaraju glasna muzika i vrućina. Ali ne može se baš đuskanjem pobeći od sebe i neuspeha, što poručuje i pesma Đuskanje ne pomaže . Iako vikend i izlazak deluju kao lek, to nije tako, jer kako Nedelja ujutru kaže: jutro ume da dotuče sve jer je buđenje nakon izlaska, ipak, najgore.

Screenshot 20220801 113241 YouTube

Foto: Privatna arhiva

Pesma, Laž upućuje na to da je sve laž, i drugovi, klubovi i ljubavi. Iako je ona smisao svega,  Nema ljubavi u klubu. Na tom mestu gde mladi uz alkohol, zaborav, površnost dolaze do ivice života, željni da osete ljubav, ali ne znaju koji je to pravi način. To odmah stavlja do znanja da je situacija na ulici i klubu u potpunosti drugačija i neuporediva. Osećaj na otvorenoj i slobodnoj ulici u odnosu na zagušljiv klub daje mnogo veću slobodu i dinamiku. Nekad je lakše izbeći čak i te prostore, poglede ljudi i samo otići do hodnika. Ono najvažnije što pesma Idemo do hodnika poručuje jeste da hladnoća nije iskrena, a sve je prisutnija u današnjim odnosima. Te situacije dovode do teškog disanja, uzburkanosti i čini se da, kao što istoimena pesma kaže, Tone grad. Ona je najkraća pesma albuma, traje svega pedeset i četiri sekunde, a ipak ostavlja jak utisak.

Sastav Buč Kesidi čine Zoran Zarubica (bubnjevi, vokal) i Luka Racić (gitara, vokal) koji zajedno sviraju od 2013. godine. Inspiraciju dobijaju na osnovu odnosa nove generacije i nemira koji tu vlada. Svojim pesmama poručuju da su jedino iskrenost i čistota put do prave ljubavi i međuljudskih odnosa.

Izvori: open.spotify.com , buckesidi.bandcamp.com

muzika,preporuka albuma,Buč Kesidi,euforija,zoran zarubica,luka racić,alternativna muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.