Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Doći će dan s toplim vetrom juga

Ana Adamović 1.10.2022. Komentari

„U inat godinama” naziv je antologijskog albuma jugoslovenske muzičke grupe „Indexi”, izdat u Hrvatskoj. Kao spoj stihova Kornelija Kovača i džez glasa Davorina Popovića, u antologiji su se našle one pesme koje opisuju „Indexove” korene i prvobitni muzički izraz avangardnog progresivnog roka.

Foto: printscreen

Svoje mesto u albumu, koji u slušaocima budi usnule uspomene o minulim godinama kada su ih prvi put slušali na radiju, zauzele su balade poput: Sanjam, Bacila je sve niz rijeku i Plima. U taktove ovih numera utkana je seta i životna priča kojoj se daje oblik umetnosti – priča koja se peva i svira. Naime, pesma Bacila je sve niz rijeku napisana je poput mozaika u koji je svako ostavio parče sebe. Stih poput: Stajala je usred bašte ko najljepši cvijet, napisao je Kemal Monteno i posvetio svojoj ljubavi iz mladosti – devojci koju je, otputovavši Ćirom do Čapljine, zatekao bosu usred cveća. Stih: Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, prema Montenovoj potvrdi, opisuje tugu mladog Davorina Popovića, kojeg je razlog za nastajanje ove pesme pratio sve do nastupa u Švedskoj.

Sanjam da te opet slušam kako dišeš,

kako dišeš dok savija se trava,

da me dira tvoja kosa plava, tvoja kosa na mom licu, draga.

Sanjam da se opet volimo u klasju,

u tom klasju što leži tu pod nama i da luta tvoja ruka vrela,

tvoja ruka preko moga tijela.

Singl ploča Jutro će promijeniti sve predstavlja jednu od prvih primera progresivne rokenrol melodije u bivšoj Jugoslaviji, a za nju je aranžman uradio Kovač, dok je tekst napisao Ivan Krajač. Među ostalim pesmama nalaze se: Dječak iz obične ulice, Zašto je prazan čitav svijet, Pružam ruke, Vrijeme je na mojoj strani, Ako jednom budeš sama, Negdje na kraju u zatišju, Da sam ja netko, Svijet u kome živim, Balada, Modra rijeka, U inat godinama, Snijeg pade na behar na voće i ostale. Ova antologija predstavlja oličenje dugogodišnjeg uspeha i emocije u radu i stvaranju svih članova grupe, što, kao u inat godinama, ne dozvoljava da neke priče, otpevane, izblede i budu zaboravljene. One su podloga uz koju svi, slušajući Davorinove reči, mogu da ispisuju svoje priče. Zbog toga se kaže da su njihove pesme delići svih nas – mali delovi svemira i večnosti. Ipak, nekada ni reči nisu dovoljne da opišu neko osećanje ili doživljaj, što pokazuje pesma sa albuma pod nazivom Devojka iz III G – pesma čiste melodije.

Indexi su bili sarajeveska rok grupa sa alternativnim elementima avangarde. Frontmen Davorin Popović je uz Jurina, Marausa, Črnigoja, Fadila Redžića i ostalih članova, Jugoslaviji podario autentičan zvuk, koji i nakon raspada grupe i Davorinove smrti nastavlja da svira i seća na komade prošlog vremena.

muzika,preporuka albuma,Indexi,indeksi,Kornelije Kovač,Davorin Popović,Bacila je sve niz rijeku,Sanjam,Plima,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.