Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Ljubav je večita inspiracija

Luka Vojinović 1.12.2022. Komentari

Pre jedne decenije mlada pevačica Lana Del Rey objavila je svoj drugi studijski album „Born to Die”, koji je promenio muziku. Album je zvanično izašao 2012. godine, a kasnije te godine dobio je produžetak pod nazivom „The Paradise Edition”.  

Foto: printscreen/ Lana del Rey-Summertime Sadness

Pre nego što je Lana izbacila ovaj album, pažnju je privukla singlovima Video Games i Born to Die. Oni se sastoje od elektronskih instrumenata pomešanih sa teatričnim i dramatičnim žičanim instrumentima. Tekstovi pesama pričaju o ljubavi, intimi i drogama i sadrže istaknute reference o Amerikani iz pedesetih i šezdesetih godina. Ovaj album je bio peti najprodavaniji album 2012. godine, a do 2014. godine prodato je preko sedam miliona primeraka. Neke od pesama koje se ističu na albumu suBorn To Die, Blue Jeans, Video Games, Summertime Sadness i Dark Paradise.

Born to Die je pop i trip-hop balada koja govori o raspalim vezama, a upravo ova numera prikazuje Lanu u nestabilnom odnosu sa njenim partnerom. Kada bi pitali Lanine fanove kako bi opisali ovu baladu većina bi rekla da sadrži nežno apokaliptične tekstove. Born To Die je omaž pravoj ljubavi i preživljavanju u divljini. Blue Jeans je daun tempo balada sa hip-hop influensama. U tekstu se spominje kako je ljubav zla, da ljubav boli ali da se ona i dalje priseća dana u decembru kada je upoznala svog ljubavnika. Uz grube elektronske zvuke i nežne žičane instrumente Lana u refrenu peva kako će ga voleti do kraja života. Video Games predstavlja pesmu koja je imala ogroman uticaj na njenu karijeru. Kao jedna od njenih najpoznatiji numera Lana je pesmu prvi put objavila na društvenoj mreži Tumblr, kada je muzički izvođač The Weeknd otkrio pesmu i podelio na njegove društvene mreže. Zanimljivo je da je Lana sama pravila spot za Video Games. U spotu se mogu videti snimci iz Amerike iz pedesetih, kao i Lanini videi snimljeni njenim telefonom u kojima peva. 

Summertime Sadness je Lanina najpoznatija pesma. Za ovu pesmu postoje teorije da je Lana namenila drugarici koja je poginula u sabraćanoj nesreći. U spotu se mogu videti scene poput skakanja sa mosta i bahate vožnje, kao i statua Isusa Hrista koja je simbol slobode i bega od bola na zemlji. Tekst pesme je najpoznatiji u njenoj karijeri i prva asocijacija na Lanu je upravo ova pesmaDark Paradise je jedna od njenih mračnijih pesama. Lana peva svom preminulom nesuđenom partneru, nedostaje joj, viđa ga u snovima. U tekstu spominje kako joj svi pričaju da ona mora da nastavi dalje i da može da ga voli i ako on nije više među živima.

Lanin album Born to Die priča priču o ljubavi, o periodu kada se ljubav rađa i kada umire. Ovaj album nas uči da je ljubav večita inspiracija i da može predstavljati nadu za bolje sutra. Neki ljudi govore kako se bez ljubavi može, a da li možemo mi bez nje?

muzika,Lana del Rey,born to die,preporuka albuma,Pop muzika,ljubav,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.