Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Sutomore – gradić sa dva sinonima

Emilija Miliev 2.8.2022. Komentari

Sutomore je malo turističko mesto i pored Budve, Kotora i Tivata jedna od glavnih atrakcija Crne Gore. Nalazi se između Bara i Petrovca, a obala koja pripada Sutomoru je jedna od najlepših obala Jadranskog mora. Poznato je još i kao malo ribarsko mesto, a uz obalu mora nalaze se restorani u kojima se sprema riba na razne načine i morski plodovi. Veoma je živ grad, bogat i dnevnim i noćnim žurkama, što je i te kako zanimljivo i primamljivo mladima.

Foto: privatna arhiva

Na dugoj, peščanoj plaži nalaze se kafići tik uz obalu koji obiluju srpskom muzikom i dobrim osvežavajućim pićima, što je preko dana savršen izbor za sve kupače. Osim toga, da bi se malo zaštitili od sunca, terase kafića  su jako idealne, a i daju prelep pogled u daljinu mora. Gradić je obasjan suncem, a mirno i toplo more vam jako prijaju, što kao posmatraču, to i plivaču. Mirno mesto za odmor, mirno i za život. Lepo uređene plaže su uglavnom peskovite, a najveća, ujedno i najlepša, kako tvrde turisti je Glavna sutomorska plaža, uz koju se nadovezuje plaža Zlatna obala. Celom dužinom obale ovih plaža nalaze se butici, prodavnice suvenira, kafići, a sve je to u sklopu šetališta, koje je turistima jako zanimljivo u večernjim časovima. Plaža Maljevik, je za razliku od prethodnih, prekrivena kamenjem i okružena borovom šumicom i kao takva predstavlja pravi primer netaknute prirode. Slična ovoj plaži je i Štrbine. Ostale plaže su nešto manje, ali primamljive, ima nekoliko divljih i zvanično jedna nudistička. Uz obalu nalaze se hoteli, ograđeni simpatičnim ogradama i velikim travnatim površinama i zelenilom, gde uz pomoć tropske klime raste tropsko voće.

20220719 153657

Plaža Južno more; Foto: privatna arhiva 

Sinonim za Sutomore je morski biser. Ovaj gradić okružen je starim tvrđavama, koje ga štite. Jedna zanimljiva činjenica, koja je zapisana u istoriji ovog grada, datira iz 1882. godine, kada su izgrađene prve kuće na obali Jadranskog mora, a nastao je iz malog ribarskog grada. U parku rta Ratac nalaze se ruševine manastira Bogorodice Ratačanske, koji je osnovan još u 9. veku. Na tom istom mestu nalaze se i ruševine crkve Svete Marije, a pored nje su bile bolnice u kojoj su se monasi lečili. Tvrđava Haj-Nehaj nalazi se prema selu Čanj, a oko nje nalaze se staze koje vode upravo do vrha iste. Tabija je znamenitost koja datira iz 19. veka, koju su sagradili Turci. Još jedan zanimljiv sinonim za ovaj gradić je epicentar ludog noćnog života, zbog diskoteke Habana, gde gostuju mnogi poznati srpski pevači, ali i strani. Osim te diskoteke poznate su i Fratelo i Teatro, koje rade do ranih jutarnjih časova. Kada se krene prema gradu Bar, nalazi se naselje Brca, primorski i brdski deo, sa kojeg je pogled na more fascinantan. Kroz ovo naselje prolazi železnička pruga, koja iz Bara vodi za Beograd. 

20220721 205017

Zalazak sunca u Sutomoru, Foto: privatna arhiva

Hrana ima jako specifičan ukus. Duž šetališta prosiru se restorani, gde možete probati morsku hranu, a najpopularnije jelo su upravo punjenje lignje sa rižom. Konoba Galija poznata je po specijalitetima sa roštilja i ribom na razne načine. Takođe, postoji restoran Avanti čiji ukus i miris pljeskavica podseća na leskovački roštilj, a pica je kao italijanska. Poslastičarnice odišu raznim vrstama sladoleda, a gostoljubivost prodavaca vas mami da uzmete više od jedne kugle. Za ljubitelje slatkiša, palačinkare se nalaze na svakom koraku, a pečeni kukuruz miriše lepo čak i na kilometar od vas. Asocijacija na Sutomore je i gužva tokom leta na šetalištu, gde brojni turisti dolaze upravo zbog istorije naziva i dobre hrane.

Palme, limun, limete, nana su biljke koje se gaje u dvorištu apartmana i hotela. Šareno drvenasto cveće, od bele do tamno roze boje, krasi šetalište celom njegovom dužinom. Grad bez ijedne fabrike, čist vazduh, slana voda su pravi izvor dobrog života. Izleti Sutomora su brojni: paraglajding morem, izleti brodovima, ribolov, vožnja gliserima, jet ski safari i mnogi drugi. 

Izvori: fashion-hr.decorexpro.comwaytomonte.com

 

 

Putovanja,Sutomore,morski biser,Jadransko more,Jadransko primorje,Crna Gora,Montenegro,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.