Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Beograd – centar kulture, umetnosti i bogate istorije

Marija Vidojević 30.9.2022. Komentari

Beograd je glavni grad Srbije i kao takav predstavlja najveći grad u zemlji sa oko 1,4 miliona stanovnika. Sagrađen na ušću Save i Dunava, s razlogom je poznat kao „Kapija Balkana” i „Vrata Centralne Evrope”. Prožet je bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, pa se smatra i jednim od najstarijih u Evropi.

Foto: unsplash.com

Brojni spomenici ovog grada, koji su sami po sebi postali simboli, kao što su: Pobednik, Spomenik knezu Mihailu ili Beli dvor, nekadašnja kraljevska rezidencija dinastije Karađorđević, svedoče o burnoj istoriji Srbije i srpske prestonice. Mesto gde se danas nalazi Beograd naseljeno je još od davnina. Jedna od gradskih četvrti, Vinča, dom je istoimene praistorijske kulture. Danas se u ovom delu grada nalazi arheološko nalazište. Nakon ovog perioda, na ovom području živela su mnoga plemena i narodi. Prvo naselje na mestu modernog grada bio je keltski grad Singidunum, koji je ovde podignut u trećem veku pre nove ere

Grad je promenio vlasnika dolaskom Rimljana u prvom veku, da bi ga Sloveni osvojili u šestom veku i dali mu naziv Beli grad. Kroz istoriju su se oko njega borili mnogi narodi – Mađari, Turci Osmanlije, Austrijanci, zbog čega je grad sravnjan sa zemljom i obnavljan čak 38 puta tokom svoje istorije. Svi ljudi koji su ovde živeli i vojske koje su prošle kroz Beograd ostavile su trag. Grad ne prestaje da raste, a kada je prešao reku Savu, postao je nov. Novi Beograd je centar poslovanja Srbije. Tu se nalaze sedišta brojnih međunarodnih kompanija, ali i veliki tržni centri i Beogradska arena – najveća dvorana na Balkanu, koja je bila domaćin svetskih poznatih događaja poput Evrosonga, Letnje Univerzijade, finala Dejvis kupa i mnogih drugih. U Beogradu se održavaju sednice Skupštine i Vlade Srbije, a u njemu je i kabinet predsednika. Zgrade u kojima se nalaze ove institucije su spomenici od velikog kulturnog značaja i stoga su deo putanje svakog posetioca. 

Beograd je prepun događaja, od renomiranih filmskih, muzičkih i umetničkih festivala do brojnih uzbudljivih sportskih takmičenja. Ljubitelji klasične muzike mogu da uživaju u nastupima Beogradske filharmonije, dok će se oni koji prate moderno pozorište i najnovije trendove u scenskoj umetnosti osećati kao kod kuće na BITEF-u, Beogradskom međunarodnom pozorišnom festivalu. Svake godine BITEF okuplja društveno i politički angažovane predstave iz celog sveta. Beograd, svojim brojnim filmskim festivalima koji se održavaju tokom cele godine, privlači pažnju širom sveta. Sa obiljem sportskih terena i sala, ovaj grad  je domaćin brojnih sportskih manifestacija, od tradicionalnog maratona i polumaratona, preko raznih sportova na vodi, uključujući kanu ili kajak, do velikih evropskih i svetskih takmičenja u košarci, rukometu, vaterpolu, odbojci i drugim sportovima.


ben asyo kKf1W IGo0 unsplash

Foto: unsplash.com

Popularna šetališta na obalama reka daju dodatnu čar ovom gradu. Taj deo je ukrašen parkovima, brojnim restoranima i kafićima sa zadivljujućim pogledom na reku i sam grad. Najlepši i najveći park u Beogradu, koji je ujedno i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, jeste tvrđava Kalemegdan. Građena je od drugog do 18. veka. Bilo je potrebno mnogo godina da se uradi i nebrojeno puta je bila srušena i obnovljena. Kalemegdan čini istorijsko jezgro srpske prestonice i predstavlja simbol nastanka Beograda. Njenu istoriju karakterišu brojni sukobi i osvajanja između velikih sila Habzburške monarhije i Otomanskog carstva u ratovima. Danas je to, međutim, ogroman park sa pogledom na ušće reka Save i Dunav, nesumnjivo najromantičnije mesto u gradu. Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i jedno od najvećih pravoslavnih građevina na svetu. To je simbol srpske istorije i vere, najupečatljivija građevina Beograda koja krasi Svetosavski trg i opštinu Vračar. Na obali Dunava, nalazi se Dorćol plac, centar kulture sa celogodišnjim nizom predstava, umetničkih radionica, koncerata i mnogih drugih kulturnih i umetničkih manifestacija.

Poznata ulica koja oslikava grad je Skadarlija, kako je često zovu boemska ulica gde se muzika i pesma mogu čuti do zore. U Beogradu se može naći i jedan sasvim specifičan spomenik – Kuća cveća. To je mesto na kome je sahranjen Josip Broz Tito, bivši predsednik Jugoslavije i ličnosti koja je obeležila drugu polovinu 20. veka. Da li zbog njihove nostalgije ili obične radoznalosti, ovaj spomenik privlači veliki broj posetilaca iz regiona, ali i sveta. Posetom nekih od brojnih istorijskih muzeja u Beogradu, može se stvoriti dobra slika o svemu što se kroz istoriju dešavalo na ovim prostorima. Jedna od najpopularnijih izletničkih destinacija Beograđana je planina Avala, koja se nalazi nedaleko od grada. Avalski toranj koji se nalazi na planini, predstavlja telekomunikacioni toranj koji je visok 204,68 metara, zbog čega je proglašen za najviši toranj na Balkanu. Kula koja sada stoji na planini je zapravo rekonstrukcija iz 2010. godine, originala koji je postojao 34 godine pre nego što je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. To je jedna od glavnih turističkih atrakcija u okolini Beograda. Druga je Ada Ciganlija, rečno ostrvo pretvoreno u poluostrvo sa šetalištem i plažom koji okružuju jezero u centru. To je savršena destinacija tokom letnjih dana. 

ljubomir zarkovic 2FAli3slbAw unsplash

  Foto: unsplash.com

Beograd je dinamičan i užurban grad, a između svega navedenog, poznat je i po živopisnom noćnom životu i velikom broju mogućnosti za zabavu, posebno mladima. Ovde možete pronaći svoje mesto radosti bez obzira koju vrstu muzike volite, koliko novca imate ili kakvu hranu volite da jedete. Za svakoga ima ponešto: od modernih restorana, splavova, alternativnih muzičkih klubova i pozorišta do čuvenih skadarlijskih kafana. Noćni život doneo je Beogradu reputaciju grada koji nikada ne spava. Takozvani plutajući klubovi postali su sinonimi za velike žurke i beskrajnu zabavu. Beograd je grad kome se svi posetioci rado vraćaju, zbog svega što nudi. 

Izvori: beograd.rs, tob.rs 

Putovanja,Beograd,Novi Beograd,preporuka,znamenitosti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.