Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kivi – zdrav egzotični eliksir

Magdalena Kostić 15.7.2022. Komentari

Kivi je nacionalno voće Kine, koje je naziv dobilo po istoimenoj ptici koja naseljava Okeaniju. Prepoznatljive je boje, mirisa i ukusa. Veoma je zdrav i smatra se pravom vitaminskom bombom zbog vitamina, antioksidanata i još mnogobrojnih zdravih sastojaka koji se nalaze u njemu. Koristi se u osvežavajućim napicima preko leta, voćnim salatama, šejkovima, ali i kao kozmetički preparat.

Foto: pexels.com

Smatra se da postoji preko 400 sorti ovog voća, koje raste u obliku loze i gaji se na identičan način kao grožđe. Ispod braon dlakave kore nalazi se zelena meka struktura u čijem središtu je veći broj crnih sitnih jestivih semenki. One sadrže određenu količinu omega tri masnih kiselina. Zbog upotrebe pesticida pri uzgoju, kora se odbacuje, a jedu se samo plod i semenke unutar njega. Kivi je veoma zdrava niskokalorična namirnica sa velikom hranljivom vrednošću. S obzirom na to da je voće, normalno je da obiluje ugljenim hidratima. U 100 kivija nalazi se 15 ugljenih hidrata, od čega devet grama čine šećeri. To su prirodni šećeri koji su u odgovarajućoj meri neophodni telu. Kada su u pitanju masti, kivi nije bogat njima, a nezasićene uopšte ne sadrži. Dva najbitnija sastojka kivija su vitamin Cantioksidanti. Količina vitamina C koja se u njemu nalazi pomaže da se neutrališu slobodni radikali. To je značajno za zdravlje, jer se tako telo štiti od bolesti, a najviše od onih koje su povezane sa starenjem. Ovaj vitamin omogućava vezivanje gvožđa i zato se preporučuje osobama koje boluju od malokrvnosti.

Kivi poboljšava varenje, pomaže kod gasova, a vlakna koja se u njemu nalaze sprečavaju zatvor. S obzirom na to da sadrži dosta vode, odličan je za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma. Pojava tromba, ugruška nastalog u krvnim sudovima i srcu čija je posledica zgrušavanja ili koagulacija, može se sprečiti zahvaljujući vitaminu E i omega tri i šest masnim kiselinama koje kivi sadrži. Minerali, magnezijum i kalijum u kiviju, zaduženi su za jačanje kostiju, zuba i noktiju. Oni takođe pomažu kod zarastanja kostiju usled preloma, ali i poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema. Takođe, jača imuni sistem i snižava krvni pritisak, a velika količina folne kiseline u njemu jača odbrambeni sistem organizma, koji štiti od prehlada. Preporučuje se da ga koriste pušači i oni koji unose dosta alkohola, dijabetičari, trudnice i starije osobe.

alexis chloe 38M6NkmJ eQ unsplash

Foto: unsplash.com

Moderno doba u kojem živimo svakom čoveku u mnogobrojnim situacijama donosi stres. S njim se ljudi bore na različite načine, a interesantno je da je upravo kivi voće koje u tome može pomoći. On ublažava nervozu i stres. Osim toga, još jedan problem novog doba predstavlja UV zračenje i borba sa posledicama koje ono izaziva usled velikog izlaganja sunčevim zracima. Tu spadaju zapaljenja kože, opekotine visokog intenziteta i jedna od preventiva pored mazanja krema sa zaštitnim faktorom jeste konzumiranje kivija. Lutein koji je u njemu (njega sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja. Kivi je bogat antioksidansima koji štite ćelijsku DNK od oštećenja. To ga čini dobrim i u prevenciji raka, koji predstavlja sve češću bolest modernog doba. Kivi se još u kineskoj tradicionalnoj medicini koristio u tretmanu raznih vrsta raka. Novija istraživanja su pokazala da ekstrakt kivija zadržava razmnožavanje malignih ćelija i tako štiti DNK od oštećenja.

Kada je ishrana u pitanju, posebno se mora voditi računa o tome šta odgovara, a šta ne organizmu. U skladu sa tim, osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, bilo da je pesak ili kamen ne smeju jesti kivi, jer može doći do pokretanja istog. Maloj deci treba ograničiti unos kivija, ali ne i potpuno izbaciti iz ishrane. Ukoliko dođe do trovanja, simptomi se ispoljavaju u vidu crvenila i osipa na koži, problema sa gutanjem i povraćanja. Kivi se pokazao i kao veoma koristan sastojak za kozmetičke potrebe. Smatra se zelenim eliksirom koji briše bore. Vitamin C i E stimulišu kolagen i hidriraju kožu. Zbog toga se i preporučuje da oni koji imaju kožne probleme ili bore, uvrste kivi u ishranu. Dejstvo zelenog eliksira se ispoljava u vidu nanošenja maske. Ona je jednostavna jer se pravi od kivija i jogurta. Nanosi se na lice u većoj količini, ostavi se da kratko deluje, a zatim se dobro ispere. Lice se nakon toga osuši peškirom i namaže odgovarajućom kremom.

Preporučuje se da se kivi konzumira u jutarnjim časovima. Donosi velike zdravstvene benefite organizmu, a može se kombinovati sa drugim voćem po izboru, muslijem ili jogurtom.

Izvori: zdravisimo.comordinacija.tvzdraviljudi.com, onefit.rs

zdravlje,voće,kivi,vitamin C,antioksidanti,vlakna,vitamin e,ugljeni hidrati,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.