Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zubi su ogledalo celokupnog zdravlja

Natalija Jović 9.9.2022. Komentari

Oralna higijena jeste jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju održavanje lične higijene. Osim što nam zubi pružaju estetski lepši izgled, održavanje higijene i briga o zubima važna je i zbog kvaliteta celokupnog zdravlja.

Foto: unsplash.com

Zubi su ogledalo zdravlja. Utiču na fizičko zdravlje, ali isto tako i na mentalno. Ukoliko postoji problem, pogotovo vidljiv, to se može odraziti na sam govor, samopouzdanje i socijalne osdnose, ali mimo toga, nemarnost u održavanju higjene zuba može izazvati probleme u celom organizmu. U ustima se nalazi veliki broj bakterija, korisnih, ali isto tako i štetnih. Kod oboljenja ili problema, ravnoteža bakterija se gubi i one postaju štetne po zdravlje. Problem mogu da predstavljaju: promene oko vrha korena zuba, neizvađeni korenovi zuba, parodontalni džepovi, impaktirani zubi, strana tela u alveolarnoj kosti i vilične ciste. Najčešće, kroz ove probleme stradaju srce, krvni sudovi, bubrezi, mišići, disajni organi, kosti, zglobovi, oči i koža. Isto tako, mnoge hronične bolesti, alergije i lekovi mogu uticati na stvaranje problema sa zubima. 

Kada je u pitanju infekcija zuba, treba odmah reagovati. Svaka infekcija u organizmu može stvoriti ozbiljne probleme. U slučaju pada imuniteta ili prisutnih drugih bolesti u organizmu, kao što su autoimune bolesti, kancer, srčani problemi, dijabetes, prisustvo bakterija može ozbiljno ugroziti već postojeće stanje. Širenje bakterija krvnim sudovima može da izazove infekciju u udaljenim organima. Neki od organa koji mogu biti pogođeni jesu srce, pluća, mozak, sinusi, zglobovi, koža, bubrezi, digestivni sistem. Karijes koji se ne sanira, može se proširiti do korena zuba, i pored toga što može uništiti zub, ukoliko se bakterije prošire, mogu uzrokovati sepsu. Zubi se mogu oštetiti i zbog kiseline koja zapravo dolazi iz želuca, što je znak da treba proveriti kakav problem postoji, jer se može proširiti i na organ, ali i na celokupnu usnu duplju. 

Foto: unsplash.com

Kako bi se sprečili zdravstveni problemi, najbolje je da se redovno vrše kontrole kod zubara. Održavanje oralne higijene je najvažnije. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Ipak, stručnjaci nagoveštavaju da zube ne treba prati neposredno nakon jela, već treba sačetaki najmanje pola sata. Što se tiče četkice, treba birati četkicu od veštačkih vlakana, jer se brzo suši i nije podložna za razvijanje bakterija, a nakon pranja je treba temeljno oprati i dobro osušiti. Četkice se obično menjaju na šest do osam nedelja. Vlakna četkice ne smeju biti previše tvrda, jer mogu oštetiti površinu zuba i zubno meso. Pranje zuba treba da traje oko tri minuta. Bez obzira da li se radi o običnoj ili električnoj četkici, čak 40 odsto površine, posebno između zuba, nedostupno je ili teško dostupno za pranje, tako da je još jedna preporuka korišćenje medicinskog konca za zube. Kada je reč o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor koji jača i štiti zube. Takođe, savetuje se i korišćenje gela za mazanje zuba ili tečnosti za ispiranje jednom nedeljno, koji sadrže fluor, a preventivni kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje.

Svakako, ne treba zanemariti brigu o zubima, ali je važno napomenuti da niko, i pored toga, nema savršene zube, pa nema potrebe skrivati osmeh usled stida od nesavršenosti zuba. 

Izvoridentaland.infodrbede.comgalekovic-dental.eu

zdravlje,zubi,Higijena,stomatolog,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.