Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Hepatitis C – širenje znanja o simptomima i bolesti

Andrijana Popović 1.10.2022. Komentari

Svetski dan borbe protiv hepatitisa C obeležava se 1. oktobra.  Cilj ovog dana jeste podsećanje na ovu bolest i sipmtome koji često znaju da budu skriveni, kao i podizanje svesti o posledicama i opštem zdravlju. Hepatitis je bolest i upala jetre, koja je najčešće prouzrokovana infekcijom, a neki od najčešćih tipova su A, B, C, D i E. Hepatitis C je uzrokovan virusom hepatitisa C (HCV), a infekcija se prenosi putem krvi, telesne tečnosti i u manjem broju seksualnim putem. 

Foto: unsplash.com

Navedeni tipovi virusa mogu izazvati razne rizične bolesti, a mogu dovesti i do izazivanja mnogih epidemija i njihovih širenja. Usled nedostatka čiste vode za piće i manjka higijene, ova bolest se najčešće pojavljuje u nerazvijenim zemljama Afrike i Jugoistočne Azije. Svi tipovi virusa mogu da dovedu do akutne, tačnije kratkotrajne upale jetre, dok tipovi B i C dovode do hronične, dugotajne upale. Obe vrste upale imaju različite simptome. Ukoliko se bolest ne leči adekvatnom terapijom, može doći do brzog oštećenja jetre, ciroze, otkazivanja funkcije jetre i do karcinoma. Hepatitis A se prenosi prljavim rukama, ali i kontaminiranom hranom i vodom, dok se tipovi B, C i D se mogu dobiti nezaštićenim seksualnim odnosom sa osobom koja je zaražena, upotrebom zaraženog pribora koji se koristi kod intravenskog ili intranazalnog korišćenju droga, tokom hemodijalize, ubodom na iglu ili izlaganjem krvi osobe koja je inficirana, kod korišenja nesterilnih instrumenata usred operacije ili tetoviranja, korišćenjem zajedničkih pribora za ličnu higijenu.

Osobe koje su zaražene HCV virusom (hepatits C) često ne znaju da su zaražene zbog simptoma koji se slabo manifestuju. Prenosi se tako što kv zaražene osobe uđe u telo druge osobe. Samo jedna kap krvi može sadržati stotine čestica ovog virusa. Infekcije hepatitisom C mogu biti akutne (kratkoročne) ili hronične (dugotrajne). a komplikacije usled hroničnog rezultiraju do otkazivanja ili tumora jetre. Međutim, rana dijagnoza i adekvatno lečenje mogu sprečiti oštećenje jetre i dugotrajne posledice. Kod akutnog, blagi simptomi mogu trajati i do šest meseci, a akutna infekcija postaje hronična ukoliko organizam ne može da se očisti od virusa. Simptomi se ne razvijaju odmah, ali se obično javljaju između druge i 12 nedelje. Zbog toga se često virus naziva tihom epidemijom. Akutni simptomi su veoma slični drugim virusnim infekcijama, a uključuju: temperaturu, umor, bol u stomaku, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, tamnu boju mokraće, svetlu boju stolice, bol ispod rebara. 

pexels karolina grabowska 6629391

Foto: pexels.com 

Infekcija virusom se dijagnostikuje testiranjem krvi u laboratoriji. Testiranje krvi na antitela se radi ako postoji faktor rizika da je: osoba nedavno bila izložena krvi inficirane osobe, ukoliko je osoba HIV pozitivna, ukoliko trenutni partner ima HCV, ako je došlo do prethodne ili trenutne upotrebe intravenskih droga, ako je osoba primila doniranu krv ili imala transplantaciju organa, a i ukoliko postoji minimalna sumnja za postojanje infekcije. Ukoliko je test pozitivan, radi se dalje testiranje kako bi se zvanično utvrdilo da je virus prisutan. Vrši se i testiranje genotipa virusa kako bi se utvrdio specifični tip HCV-a. Što se biopsije jetre tiče, ona nije neophodna kako bi se uspostavila dijagnoza, ali se radi kada se planira dalji tretman za lečenje. Rezultat urađene biopsije može da pomogne u određivanju stadijuma bolesti i dugoročne prognoze. Cilj lečenja hepatitisa C je sprečavanje napredovanja bolesti. Lečenje traje od 24 do 48 nedelja u zavisnosti od tipa hepatitisa C (postoje tri tipa). Za vreme terapije se prati nivo virusa u krvi, a ona se može prekinuti i pre navedenog perioda ukoliko nije uspešna ili ukoliko postoje veće nuspojave. Da li je infekcija izlečena, utvrđuje se kada prođe period od šest meseci nakon završetka terapije, jer se virus može u međuvremenu ponovo pojavitiIzlečenje se gleda kao odsustvo virusa više od od šest meseci nakon terapije.

Postoje vakcine koje sprečavaju hepatitis A i B, ali trenutno ne postoji vakcina protiv hepatitisa C. Seksualni partneri, ali i osobe koje žive sa osobom koja je inficirana virusom, treba da se vakcinišu vakcinom protiv tipa BVažno je da osobe sa hepatitisom C održavaju svoje zdravstveno stanje. To uključuje: prestanak pušenja, održavanje normalne telesne mase, redovne kontrole i izbegavanje alkohola. Prevencija podrazumeva izbegavanje izlaganja ovom virusu, oprez kada se radi o korišćenju špriceva, igli, brijača, pribora lične higijene sa zaraženom osobom, korišćenje zaštite u toku seksualnog odnosa. Redovna provera krvi i kontrola je svakako najbolja prevetniva.

Izvori: www.talijalab.com, www.labomedica.nethronos.rswww.labomedica.nethospitalochoa.com

zdravlje,hepatitis C,prevencija,simptomi,Svetski dan borbe protiv hepatitisa C,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.