Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Začin kumin – lekovitost i primena

Danica Milanović 28.10.2022. Komentari

Začin kumin je jak i neobičan začin koji vodi poreklo iz drevnog Egipta, ali ga, takođe, nazivaju indijskim začinom jer se danas pretežno koristi kod Indijaca. Njegovo seme daje aromu jelima jer je karakterističnog ukusa koji je oštar, snažan i gorak. Veoma je zdrav zato što leči prehlade, grip, smanjuje groznicu, a nekome je pomoglo i kod artritisa i lečenja respiratornih organa.

Foto: unsplash.com

Pored Indije, poznat je i u meksičkim, portugalskim, blisko-istočnim i španskim jelima. Može se mešati sa kimom kako bi imao blaži ukus, pojedini ga mešaju uz pasulj i pirinač, a najbolje se kombinuje sa jagnjetinom i piletinom. Osim dodatka jelima, kumin je veoma lekovit. To je dragocen lek za lečenje dijareje usled dispepsije i promuklosti. Kumin se može primenjivati i kod problema sa probavom. Na zapadu se koristi uglavnom u veterinarskoj medicini, kao sredstvo protiv nadimanja, ali i dalje ostaje tradicionalni biljni lek na istoku. Pretpostavlja se da kumin kao lek može da poveća laktaciju i smanjuje mučninu u trudnoći. Pokazalo se da je efikasan u lečenju sindroma karpalnog tunela, problema sa varenjem i jutarnje mučnine. 

Studije još nisu dokazale, ali radi se na tome da kumin smanjuje dijabetes, kao i pojavu hipoglikemije. Kumin, takođe, stimuliše apetit. Izuzetno je popularan u mršavljenju. Mešavina sa jogurtom predstavlja smesu koja pomaže u mršavljenju. Rezultati su vidljivi nakon tri meseca. Jedinjenje koje je prisutno u kuminu je timol, ono stimuliše žlezde koje izlučuju kiselinu, žuč i enzime odgovorne za kompletno varenje hrane u želucu i crevima. Kumin je takođe sredstvo protiv nadimanja, što znači da vas oslobađa problema sa gasovima i na taj način poboljšava varenje i apetit. Zbog svojih eteričnih ulja, magnezijuma i natrijuma, poboljšava varenje i daje olakšanje kod bolova u želucu kada se uzima sa toplom vodom. Zahvaljujući svom sadržaju vlakana, kumin je prirodno laksativno sredstvo. 

Smatra se da kumin pomešan sa sokom od luka može da se primenjuje u obliku paste kako bi se olakšao ubod škorpiona. Čaj od kumina može se koristiti lokalno jer može da pomogne u čišćenju i zaceljivanju rana. Takođe, dobro je znati da određeni vitamini, poput vitamina B i C dovode do bolje apsorpcije gvožđa u našem organizmu. Možete ga naći u raznim proizvodima za negu kože i kose, čak ga koriste i za pripremu nekih pića. Kumin je visoko cenjen kao začin, a u starom Rimu korišćen je kao zamena za biber. 

Izvori: kotanyi.comprirodanadar.rsdijetaplus.com

kumin,zdravlje,mršavljenje,dijabetes,ishrana,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.