Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Boranija – prirodno bogata vitaminima i antioksidantima

Predrag Stanojković 11.11.2022. Komentari

Boranija je povrće iz roda mahunarki. Smatra se da vodi poreklo iz Afrike i Azije, ali su arheološka nalazišta pokazala da je njeno seme gajeno još u Meksiku, 3.000 godina pre nove ere. Danas, zbog svoje velike hranljivosti, zastupljena je u mnogim zemljama širom sveta i postoje brojne vrste.   

Foto: unsplash.com

Boranija jača imunitet, jer sadrži brojne antioksidante i sprečava mogućnost moždanog udara, raka debelog creva i brojnih bolesti. Vitamin A koji se nalazi u njoj utiče na zdravlje i zaštitu očiju, dok vitamin C sprečava anemiju i podstiče sintezu kolagena koji regeneriše krvne sudove, zube i kožu. Takođe, sadrži i vitamine B i K. Vitamini B grupe izutetno su važni za rad mozga i nervnog sistema, ali i za zdravlje srca. Ova grupa vitamina smanjuje mogućnost srčanog udara i rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Vitamin K jača kosti i neophodan je za proces zgrušavanja krvi.

Pored vitamina u sebi sadrži i dosta gvožđa i kalijuma. Biološki je veoma bogata, ali ima relativno malu energetsku vrednost. Sadrži malo kalorija, ali dosta vlakana, pa je tako pogodna za dijetalnu ishranu. Posebno se preporučuje za ishranu dece, trudnica i osoba sa dijabetesom. Boraniju prvo treba očistiti, a zatim skuvati. Ne preporučuje se jesti je sirovu jer tada u sebi sadrži štetne proteine. Najčešće se sprema u kombinaciji sa drugim namirnicama ili salatom. Preporučuje se odabir sveže boranije koja se na pijacama može naći skoro uvek, sem zimi, ali tada u radnjama možemo kupiti konzerviranu, sušenu ili zamrznutu.

Zbog brojnih pogodnosti koje ova biljka pruža, vredi je uvrstiti češće u ishranu. 

Izvoriwww.magicnobilje.comwww.hranaizdravlje.com

zdravlje,boranija,povrće,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.