Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Šipurak – izvor vitamina

Danica Milanović 18.11.2022. Komentari

Šipurak ili šipak, u davna vremena nazvan je još i „pasja ruža”, jer su ljudi tada verovali da može da izleči besnilo koje je u tom periodu predstavljalo smrtonosnu bolest. Vekovima je poznat po vitaminu C, a stručnjaci smatraju da sadrži 50 puta više vitamina C i od limuna. Od njegovih plodova može se napraviti marmelada, džem, čaj, a u svakom obliku predstavlja jak vitaminski lek.

Foto: unsplash.com

Šipurak je poznat još u vreme starih Grka i Rimljana koji su ga koristili za lečenje raznoraznih bolesti. Ostavili su mnogobrojne zapise o lekovitosti ove biljke. Njegovi plodovi beru se krajem septembra i početkom oktobra, jer je tada najviše zreo za obradu i primenu na različite načine. Šipkovi plodovi imaju protivupalno, antidijabetičko i antikancerogeno delovanje. Pozitivno deluje na imunitet organizma. Može se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Prisustvo pektina, koji ima laksativno delovanje, pomaže u normalizaciji crevne flore.

Šipak je dobar u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, a delotvoran je i kod regulacije hormona, ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.Takođe, pomaže u radu jetre i lučenju žuči. Novija istraživanja su pokazala da šipak ublažava bolove u zglobovima. Može se koristiti za čaj, s tim što se njegovi plodovi moraju dobro osušiti. Naziva se vitaminskom bombom, jer pored vitamina C sadrži i vitamine B, K, E, provitamin A i u velikim količinama tanin, karoten, flavonoid, kao i veliki broj minerala, kao što su gvožđe i kalijum, fosfor, natrijum, sumpor i magnezijum.

Izvori: agrosaveti.rszdravisimo.comwww.agroklub.rs

zdravlje,šipurak,vitaminC,čaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.