Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Istine i zablude o menstrualnom ciklusu

Andrijana Popović 20.1.2023. Komentari

Postoje različita pitanja kada je u pitanju menstruacija: da su tamponi štetni, da li žena sme da se kupa tokom ciklusa, da li može da zatrudni, da li su pilule za odlaganje menstruacije bezbedne... Menstruacija je bila, ali i ostala tema koja se smatra kontraverznom i tabuom. Ona predstavlja fiziološku pojavu, koja je propraćena ciklusima svakog meseca koje traje do sedam dana u zavisnosti od osobe.

Foto: pixabay.com

Jedna od prvih stvari kada se pomenu mitovi i zablude o menstruaciji jeste odnos nje i intimnih odnosa, kao i često pitanje da li tokom ciklusa žena može zatrudneti. U pojedinim delovima sveta mišljenje je da začeće nije moguće tokom ciklusa, dok određene studije pokazuju da je to svakako moguće, ukoliko se ne koriste kontracepcijske tablete. I ako je tačna činjenica da je žena manje plodna tokom ciklusa, to ne može zanemariti činjenicu da je trudnoća moguća. Period najveće plodnosti jeste tokom faze ovulacije, koja počinje 12 do 16 dana pre početka sledećeg menstrualnog ciklusa. Osim šanse da žena ostane trudna, postoji još par stvari na šta treba obratiti pažnju. Lekari upozoravaju da seksualni odnos tokom ciklusa, a bez prezervativa može da poveća rizik za prenos polnih infekcija. U današnje vreme, sve više žena veruje da pipule za odlaganje mentruacije nisu bezbedne i delotvorne. Ova pretpostavka je, kako navodi Američki National Women’s Health Network netačna i da je odlaganje menstrualnog krvarenja najčešće bezbedno. Međutim, iako su pilule bezbedne, ženama koje pate od dimonoreje, odnosno od mentruacije propraćenim jakim bolovima, se preporučuje da koriste tablete sa odlaganje menstruacije.

Još jedna zabluda u koju se veruje dugi niz godina jeste ta da kupanje ili tuširanje nisu bezbedno za žene koje u datom trenutku imaju ciklus, zato što topla voda može ili da stimuliše ili da zaustavi krvarenje. To mišljenje nije potvrđeno i ne predstavlja činjenicu. Lekari navode kako topla voda, može privremeno da spreči krvarenje, kada se žena u njoj nalazi, kao i da može da ublaži mišićnu napetost i grčeve koju se pojavljuju tokom ciklusa. Kupanje, naročito kada žena ima menstruaciju može da poveća osećaj mira, opuštenosti i čistoće, kao i da poboljša raspoloženje. Mnogi ginekolozi savetuju žene da umesto što koriste mirišljave kupke, maramice i druge proizvode, koriste vodu i sapun za intimnu higijenu tokom ciklusa. Određeni proizvodi za intimnu negu, koji se često mogu smatrati efikasnim, zapravo imaju velike šanse da poremete bakterijsku ravnotežu, usled čega može doći i do određenih infekcija.

Jedna od najčešćih zabluda koja se tiče menstruacije jeste upotreba tampona. Mnoge žene veruju da tamponi mogu da izazovu mnoge infekcije i da oštete himen. Međutim, lekari navode da ukoliko se tampon koristi ispravno i upotrebljava u pogodnim uslovima, nema razloga za brigu. Mit koji je u velikoj meri rasprostranjen jeste taj da vežbanje tokom ciklusa nije zdravo. Fizička aktivnost zapravo ima potpuno suprotan efekat. Ona može da ublaži menstrualne bolove, popravi raspoloženje kao i da skrene misli sa ciklusa. Svi ovi efekti se postižu zbog lučenja hormona tokom vežbanja. Međutim i ako fizička aktivnost ima svoje dobre strane, nema sumnje da ima i one loše. Znojenje i povećanje temperature tela tokom vežbanja mogu prouzrokovati nagli rast štetnih bakterija u vaginalnom području. Taj problem zapravo ima rešenje i može se lako izbeći čestim menjanjem menstrualnih proizvoda koje žena koristi.

Izvori: www.lekarinfo.com

menstruacija,bolovi,ciklus,istine,zablude,mit,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.