Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zdravi nokti su lepi nokti

Andrijana Popović 10.2.2023. Komentari

Izgled noktiju predstavlja pokazatelj zdravlja čoveka. Nokti su nastavci kože i oni formiraju nokatni nabor koji se nalazi na prstima ruku i nogu. Od zdravlja individue dosta zavisi kako će nokti, tačnije nokatna ploča, izgledati. Nokti mogu predstavljati fizički prikaz zdravstevnog stanja.

Foto: unsplash.com

Razlika između zdravih noktiju i onih koji su oštećeni je velika. Zdravi nokti kod osoba koje su mlade su sjajni, glatki i propraćeni blago ružičastom bojom. Zdrav i neoštećen nokat trebalo bi da naraste do jednog milimetra nedeljno, a za celokupnu obnovu nokta može biti potrebno i do šest meseci. Zdravi nokti nisu bitni samo za estetsku, fizičku prirodu, već i za zdravlje prstiju zato što nokti štite krajeve prstiju od mnogih ogrebotina, prljaštine i bacila. Međutim, bez obzira na tipičnu roze boju noktiju i ona žuto-siva je, takođe, česta i normalna pojava koja je najčešće prisutna kod starijih osoba. Oštećeni nokti, u odnosu na zdrave, mogu uticati na zdravlje individue, ali mogu i pokazati određene zdravstvene probleme. Neki od osnovnih uzroka oštećenih noktiju su spoljašnji, u šta spadaju korišćenje sredstva za čišćenje, dosta vremena provedenog s rukama u vodi, suvoća koja nastane kao posledica provedenog vremena na jakom suncu. Nokti koji su krhki i lomljivi mogu biti posledica preterane upotrebe acetona za nokte ili prekomerenog grickanja, koje nije preporučeno ni u najmanjoj količini. Postoje i unutrašnji faktori koji utiču na opšte zdravlje i stanje noktiju, a to su: pol, godine, upotreba lekova, nedostatak vitamina u ishrani ili neka bolest.

Nokatna ploča koja izgleda zdravo jeste pokazatelj dovoljne količine vitamina u telu individue i ono je indikator dobrog zdravlja. S druge strane, neki zdravstveni problemi se mogu prepoznati po izgledu nokta. Bledi ili beli nokti u neki slučajevima mogu biti znak nekih bolesti kao što su: anemija, oboljenje jetre ili neuhranjenost. Bledi nokti koji imaju tamnije ivice mogu biti pokazatelji problema sa jetrom, kao hepatitis. Iako žućkasti nokti u nekim slučajevima ne predstavljaju razlog za brigu, postoje situacije gde se na to treba obratiti pažnja. Žućkasta boja noktiju je asocirana sa gljivičnim infekcijama. Ukoliko se ovaj problem ne reši, može doći do zadebljanja noktiju. Posledice nisu velike, ali se leče dugo. U slučajevima koji su retki, ova boja noktiju može ukazati na oboljenje: štitne žlezde, pluća ili dijabetes. Nokti koji imaju blagu plavu boju mogu pokazati da telo nema dovoljno kiseonika. Ova boja najčešće ukazuje na plućne probleme, kao što je to emfizem. Sem plućnih problema, ono može ukazivati i na srčane probleme. Nokti koji su neravni ili ispucali, čija površina nije glatka mogu biti pokazatelji psorijaze. Tada nokatna ploča dobija crvenkasto-smeđu boju. Lomljivi nokti, oni koji se često cepaju i ne izgledaju sjajno se povezuju sa bolešću štitne žlezde. Međutim, ukoliko se pojave svi ti simptomi uz žutu boju nokatne ploče, ono ukazuje na gljivičnu infekciju nokta. Tamni nokti, odnosno nokti koji na sebi imaju tamne linije mogu biti pokazatelji ili nekog udarca ili ozbiljnog zdravstvenog stanja. Neki od uzroka ove pojave su hemoragija nokta, što je zapravo pucanje kapilara ispod nokta, koje se javlja pri udaru nokta. Ozbiljan uzrok crne crte na noktu jeste melanom, jedan od oblika raka kože. U slučaju da se na noktima pojavi neki oblik crne crte, potrebno je zatražiti lekarsku pomoć.

Jedna vrsta noktiju koja je izuzetno štetna po zdravlje jesu izgricani nokti. Grickanje noktiju može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ova pojava ima i stručan naziv i zove se onihofagija. Ono predstavlja poremećaj oralnog zdravlja i jedna od karakteristika jeste nekontrolisano grickanje noktiju. To može dovesti i do bolnih i ozbiljnih posledica. Osim lošeg estetskog izgleda, grickanje noktiju sa sobom nosi i brojne rizike po zdravlje čoveka. Jedan od rizika jeste infekcija kože. Grickanje noktiju može da poveća rizik od bakterijskih infekcija oko nokta, kao i ispod njega. To može prouzrokovati crvenilo, otok ili gnojne kesice ispod noktiju. Kada dođe do toga, potrebno je uključiti lečenje antibioticima. Ukoliko infekcija izmakne kontroli, postoji šansa i da zglobovi šaka imaju septički, odnosno bakterijski artritis. Ono se teško leči i ponekad zahteva i operaciju. Može dovesti i do trajnog invaliditeta ili sistemske infekcije koja je opasna po život. Grickanje noktiju dovodi i do deformacije nokta. Ukoliko je grickanje hronično, može doći do oštećenog tkiva ispod nokta, kao i do trajnih deformacija noktiju koji poprimaju izgled poput brazde. Na nokatnoj ploči se formiraju duboke bore ili rupe. Upravo ovi razlozi mogu dovesti do toga da nokti na određeno ili trajno vreme prestanu da rastu. Preterano grickanje stvara i mogućnost pojave herpesa. Ukoliko je osoba sklona herpesima na usni, a gricka nokte, infekciju može preneti na prste. Istim tim putem se prenosi i bradavica od usta do ruku. Deformisani ili čak slomljeni prednji zubi su problemi koji mogu biti povezani sa grickanjem noktiju. Hronično grickanje ne mora biti usko povezano sa lošim zubima, ali svakako može uticati na stvaranje pukotina.

Izvori: eklinika.telegraf.rs, www.stetoskop.info 

zdravlje,Nokti,zdravsteni problemi,grickanje noktiju,Zdravi nokti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.