Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Mart – mesec posvećen borbi protiv raka

Milena Mladenović 3.3.2023. Komentari

Mart mesec se tradicionalno svake godine obeležava kao mesec posvećen borbi protiv raka. U Srbiji je u toku 2020. godine od posledica malignih oboljenja preminulo 20.767 osoba, pri čemu su najučestaliji oblici raka bili: rak dojke, rak pluća i rak debelog creva. Postoje brojni faktori koji utiču na razvoj malignih oboljenja, zbog čega je od suštinskog značaja na vreme otkriti problematične ćelije kako bi se što pre krenulo sa lečenjem.  

Foto: unsplash.com

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, postoji rastući trend u obolevanju od neke vrste raka. Rak jeste zajednički naziv za niz oboljenja kojima je zajedničko to da dolazi do nekontrolisanog uvećanja i deobe ćelija koje se, potom, mogu proširiti i razoriti okolna tkiva i udaljene organe. Rak ili maligni tumor nastaje kada se obična ćelija transformiše u malignu. Taj proces transformacije se odvija postepeno, pa se tako najpre razvija prekancerska lezija, a zatim dolazi do obrazovanja malignog tumora. Na pojavu raka mogu uticati brojni faktori, a ključne su sledeće četiri grupe: genetski faktori, fizički agensi, hemijski agensi i biološki agensi. Pored toga, na pojavu raka mogu uticati i brojni drugi faktori rizika, poput: duvanskog dima, nepravilne ishrane, konzumacije alkohola, nedostatka fizičke aktivnosti...

Simptomi pojave raka slični su simptomima mnogih drugih oboljenja, zbog čega je važno obratiti pražnju na neobjašnjive promene u organizmu i potražiti pravi uzrok tih promena. Neki od simptoma malignih oboljenja, u zavisnosti od vrste raka, su: čvor ili kvržica na dojci, kašalj, bol u grudima i kratak dah, promene u radu creva, kao i pojava krvi u stolici, dijareje ili zatvora bez jasnog razloga, bolovi u trbuhu ili analnom otvoru, kao i česta nadutost, zatim krvarenja, neobjašnjiv gubitak telesne mase i slično. Uticaj koji maligna oboljenja imaju na ljude može se posmatrati i kao rezultat ukupnog porasta broja stanovnika, produženog očekivanog trajanja života, ali i usvajanja određenog stila života koji može da vodi ka nastajanju kancera.

national cancer institute ofWV2r94qCc unsplash

Foto: unsplash.com 

Prevencija predstavlja važan korak pri kontrolisanju malignih bolesti. Kako pokazuju naučna istraživanja, 30-50 odsto malignih bolesti može da se spreči izbegavanjem poznatih faktora rizika, dok je upotreba duvana jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj raka. Preterano konzumiranje alkohola može da dovede do razvoja raka: usta, želuca, jetre, debelog creva, ždrela i dojke, a prekomerna telesna težina se dovodi u vezu sa razvojem raka: debelog creva, raka endometrijuma, debelog creva, dojke i prostate. Prevencija bi, stoga, podrazumevala usvajanje zdravih životnih stilova, izbacivanje štetnih navika, kao i redovne kontrole kod izabranog lekara. Od velike je važnosti podići svest o rizicima nastanka različitih malignih oboljenja, kao i informisati se na vreme o uzrocima, simptomima i načinima lečenja.

Izvori: zdravlje.org.rs, dzzemun.org.rs, zzzzsbg.rs

 

zdravlje,mart,borba protiv raka,rak dojke,rak pluća,rak debelog creva,prevencija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.