Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze – jedan od glavnih uzroka smrti

Anđela Pejdo 24.3.2023. Komentari

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze svake godine se obeležava 24. marta i za cilj ima da pokaže koliko je ova bolest zapravo opasna. U svetu, godišnje od tuberkuloze oboli osam do deset miliona ljudi, a umre oko tri miliona, što je stavlja na sedmo mesto vodećeg uzroka smrti.

Foto: unsplash.com

Tuberkuloza je epidemijska bolest. U svakoj populaciji koju zahvati, ona se širi, dostiže kulminaciju i potom se postepeno smanjuje. Ovu bolest prouzrokuje Mycobacterium tuberculosis koja se u čast njenog pronalazača naziva Kochov bacil. Zaražena osoba je ona u čiji se organizam naseli bacil tuberkuloze i stvore patološke promene. Širenje zaraze se uglavnom odvija preko udahnutog vazduha, direktnim kontaktom sa zaraženim ili ređe, indirektnim putem. Bacili se u kapljicama, kašljanjem obolelih rasprostiru unaokolo i dugo se mogu zadržati u prašini i mračnim, vlažnim prostorijama. Bacili u organizam uglavnom dospevaju kroz pluća. Međutim, mogući su i ostali putevi zaraze, poput kože, sluzokože i izlučevina iz organizma.

Kada je u pitanju tuberkuloza, najčešći simptomi su: povišena telesna temperatura, kašalj, gubitak kilograma, umor, dijareja i otežano disanje. Međutim, ova bolest ima i specifične simptome, a to su: promenjeni šum disanja, gubitak sluha, bol u grudima i zglobovima, oštećenje limfnih žlezda i iskašljavanje krvi. Postoji više tipova ove bolesti, ali je za svaki važan da se na vreme otkrije, kako bi lečenje bilo delotvorno i kako ne bi došlo do smrtnog ishoda. Takođe, vrlo je važno da se lečenje, odnosno terapija, sprovodi na pravilan i kontrolisan način. Tuberkuloza se najčešće otkriva uz pomoć tuberkulinskog testiranja, rendgenskog pregleda pluća, bakteriološkog pregleda i registracije podataka o kretanju tuberkuloze. BCG vakcina predstavlja najznačajniju preventivnu meru u borbi protiv tuberkuloze. U našoj zemlji, od 1950. godine vakcinacija BCG vakcinom je obavezna.  Ako se osoba ipak zarazi tuberkulozom, proces lečenja obično traje od šest do devet meseci. Ova bolest se, pre svega, leči primenom antituberkulotika, odnosno, lekovima protiv tuberkuloze. Proces lečenja zahteva i higijesnko-dijetetski režim koji podrazumeva mirovanje, izolaciju, odgovarajuću ishranu i rehabilitaciju.

Iako je današnje lečenje tuberkuloze uspešnije nego što je to bilo nekada, vrlo je važno shvatiti ozbiljnost situacije ako do nje dođe. Kako zbog same osobe koja je zaražena, tako i zbog ostalih koji se mogu zaraziti.

Izvori: www.stetoskop.info, www.zjzs.org.rs 

zdravlje,tuberkuloza,Svetski dan borbe protiv tuberkoloze,epidemijska bolest,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.